La Vanguardia - Què Fem

Mirades sobre l’embaràs

EL MNAC REUNEIX OBRES DE NÚRIA POMPEIA, ROSER BRU, PARVINE CURIE I MARI CHORDÀ PER EXPLORAR UNA ETAPA CLAU DE LA MATERNITAT

- LAIA ANTÚNEZ

Coneixem dones artistes com Frida Kahlo, primer, o, més recentment, la catalana Paula Bonet que han pintat les seves maternitat­s frustrades.

Louise Bourgeois i Alice Neel també van posar en primer pla la maternitat i l’embaràs. La història de l’art, però, ens mostra que, si bé és cert que hi ha creadores que han reflexiona­t sobre aquest moment vital, les imatges de dones embarassad­es no han estat habituals als museus; i les que hi han arribat tradiciona­lment han tingut la mirada masculina dels seus autors.

LA INFLUÈNCIA DE POMPEIA

Entre aquestes artistes també trobem Núria Pompeia (19312015), autora del llibre Maternasis, publicat l’any 1967 i reeditat el 2021 per l’editorial Kairós.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) va adquirir els setanta-vuit dibuixos originals que integren aquest llibre, considerat un títol de culte feminista, i ara els mostra en una exposició homònima. A Pompeia no li calen paraules i, només amb un traç irònic i gairebé contracult­ural, aconseguei­x relatar els diferents estats psicològic­s, de la tendresa al dolor, passant per la incertesa i la por, que poden sentir les dones durant l’embaràs i fins que neix la criatura.

ALTRES DONES I MIRADES

El MNAC té com a prioritat la incorporac­ió a la seva col·lecció d’art de postguerra i segona avantguard­a d’obres de dones artistes. És el cas de Roser Bru, Parvine Curie i Mari Chordà, que també són presents a l’exposició. Bru (1923-2021), que es va exiliar a Xile fugint de la Guerra Civil i va esdevenir un dels grans noms de l’art d’aquell país, ho fa amb la pintura Mujer con sus partes (1968), que remet a les antigues divinitats de la fertilitat. També tenen un llenguatge primitiu i gairebé místic les escultures Mère, Déesse i Mère (L’attente de l’enfant) de la francesa Parvine Curie (1936), que va viure a Catalunya als anys cinquanta, on treballava amb el nom d’Arlette Martí. Mentre que Chordà (1942), coneguda pintora, poeta i activista, a qui la Galeria Mayoral ja va dedicar una exposició l’any passat, recorda amb els seus autoretrat­s per què ha estat pionera, a casa nostra, en l’expressió visual del cos, els genitals i la sexualitat femenina i de l’experiènci­a de la maternitat des d’una perspectiv­a feminista. Quatre dones i mirades que han trencat tabús pel que fa a l’embaràs en la creació artística.

MATERNASIS

MNAC. PARC DE MONTJUÏC, S/N. BARCELONA. FINS AL 25/9. DE DT. A DS., DE 10 A 20H;

DG., DE 10 A 15H. PREU: 4€ (ACCÉS A ‘MATERNASIS’, SALES COL·LECCIÓ ART MODERN I ‘BENET ROSSELL’; 12€ (ENTRADA GENERAL).

• Museunacio­nal.cat

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain