La Vanguardia - Què Fem

Una revolta en primera persona

SANTA COLOMA DE FARNERS RECORDA AQUEST CAP DE SETMANA ELS FETS QUE VAN PORTAR A LA REVOLTA DELS SEGADORS

-

La primera Revolta dels Segadors a Santa Coloma de Farners, organitzad­a per l’entitat La Sega 1640, es va organitzar l’any 2006. L’esdevenime­nt volia recordar els fets històrics que van tenir lloc al poble i a la comarca, quan Santa Coloma es va alçar contra les forces de

Felip IV i del comte-duc d’Olivares, originant així la Revolta dels Segadors. En aquell moment històric, Santa Coloma de Farners va negar-se a donar allotjamen­t a les tropes de Felip IV. Davant la negativa, el virrei Dalmau de Queralt (lloctinent del rei) va enviar l’agutzil reial, Montrodon, que va humiliar la població tot obligant-los a mantenir a la vila un miler de soldats. Però els farnesencs es van revoltar, van assassinar l’agutzil i van plantar cara a les tropes de Felip IV, fets que van desencaden­ar aquesta revolta històrica.

Per recordar aquells fets, del 13 al 15 de maig, la població al peu de les Guilleries us proposa fer un viatge en el temps immersiu fins a la primavera del 1640. Gràcies a una ambientaci­ó única i a totes les activitats que trobareu durant aquests dies, podreu reviure aquests fets històrics tan importants per a la vila en primera persona. L’esdevenime­nt XV Revolta dels Segadors, a més, es complement­a amb una exposició sobre la revolta, a la Casa de la Paraula, que es va inaugurar ahir mateix.

Comencen les jornades

El tret de sortida de la XV Revolta dels Segadors començarà avui divendres, a les set del vespre, a la plaça Farners, amb còctels i ratafia a càrrec de Gerard Ruiz amb la Sobirana Cooperativ­a. A les 21h, hi haurà un pregó a càrrec del MHP Quim Torra. Tot seguit, podreu

La plaça Farners acollirà moltes activitats. gaudir del sopar popular (places limitades, venda de tiquets a Ferreteria Feliu, Bar Sport, Can Net i Can Tuyarro). Els Cantaires de Farners us faran aixecar de la taula amb el seu repertori i després anireu a fer un volt pels indrets emblemàtic­s de la Revolta acompanyat­s per l’examant d’en Serrallong­a, Agustina de Forn (interpreta­da per Cristina Noguer), tot fent una visita guiada teatralitz­ada.

Tot el cap de setmana, a la plaça Farners, trobareu un mercat d’artesans, taverna, campaments dels defensors de la terra i dels tercios, recreacion­s històrique­s amb Alma Cubrae, Arkanum Mundi i voluntaris i visites guiades teatralitz­ades amb Cristina Noguer.

Dissabte i diumenge

Demà dissabte, podreu gaudir de cercaviles amb gegants i capgrossos, així com dels titelles de la companyia*

Micro Troupe. També hi haurà un concert vermut amb Halldor Mar (Katalonski), un concert de glosses improvisad­es a càrrec de l’Associació Cor de Carxofa, amb Núria Casals, Francesc Ribera (Titot) i Àlex Pujol. El correfoc, per la seva banda, anirà a càrrec dels Diables d’en Pere Botero, que simbolitze­n la crema de cases que va patir la ciutat per part dels tercios. I, a la nit, podreu acabar amb el concert de Randallair­es.

Diumenge, no us perdeu l’espectacle infantil amb Rikus, ni tampoc l’assaig, obert a tothom, de la colla castellera Guillats de la Selva. A la tarda, els Bastoners de les Guilleries faran una recreació de la batalla de Riudarenes, a càrrec d’Alma Cubrae, Arkanum Mundi, Trabucaire­s d’en Serrallong­a i Trabucaire­s de Cassà de la Selva, que posarà un bon punt final a aquest viatge per èpoques passades.

Més informació:

Del 13 al 15 de maig. Diversos espais de Santa Coloma de Farners. Consulteu activitats i horaris.

Lasega1640.cat

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain