La Vanguardia - Què Fem

Artesania amb valors

- LAIA AMORÓS

Una nova generació d’artesans, amb esperit activista i ganes de canviar el món, enriqueix el panorama creatiu de la ciutat. Són sastres, ceramistes, sabaters, dissenyado­rs, joiers... hereus de negocis familiars o emprenedor­s, al capdavant de projectes sostenible­s, amb consciènci­a ecològica, defensors dels drets socials i el comerç just. Aquests són els que cal tenir fitxats per trobar peces úniques i de qualitat fetes a mà que fugen de la industrial­ització i aposten per una economia circular com a arma de transforma­ció de la societat.

RIERART

BOTIGA MOSTAZA. CARDERS, 16. BCN. TEL.: 662 313 364. HORARI: DE DL. A DS., D’11.30 A 21H. • Rierartjoi­es.com

De petita, Anna Mata i Riera passava els estius vora el mar col·leccionant els tresors amagats a la sorra de les platges: pedres, vidres, trossos de ceràmica i de totxo i plàstics ben arrodonits després d’anys d’erosió. De les ganes d’aprofitar-los neix el seu taller de joies artesanes. Cada anell, arracada o collaret està fet a mà, fent servir plata i plata banyada amb or. “El meu taller és itinerant, treballo des d’allà on soc i sempre està obert al públic”, explica. Quan no és a Menorca o a Barcelona fent ruta per mercats d’artesania, viatja arreu del món per buscar nous trossets de mar. Els trobareu a la botiga Mostaza, al Born, i aviat... al cinema! L’actriu Eva Reyes durà les seves joies a Historias para no contar, de Cesc Gay.

ONA BOSSES

BOTIGA PIA JEWELS. VERDI, 3. BARCELO

NA. TEL.: 653 102 882. HORARI: DE DL. A DS., D’11 A 14H I DE 17 A 20.30H. • Instagram: @onabosses

Recordeu les teles dels matalassos de llana que tenien els vostres avis? Doncs, d’aquells teixits estampats de tons pastel, l’Elisenda Martínez en fa bosses, necessers i fins i tot bandoleres. Així fa renéixer robes que, de tan vintage i úniques –n’ha trobat de Jacquard dels anys trenta!– mereixen una nova vida. El procés no és gens fàcil. Té tota la família bolcada a desfer matalassos, tallar-ne les fundes, netejar-les, confeccion­ar i cosir. Per a ella, filla de modista, és teràpia. Ho notareu en els acabats. Les seves creacions són a Melic Bebé, Sira

10 i Mundana, a Gràcia. O podeu citar-vos amb ella a Pia Jewels.

CAL·LUM

LES TRES SENYORES, 18 BIS. BARCELONA. CAL CITA PRÈVIA. • Cal-lum.co

Al seu taller de Gràcia, en Callum dissenya i serigrafia a mà samarretes, dessuadore­s, totebags i un munt de peces de cotó orgànic que reconeixer­eu pels missatges optimistes. Un projecte de slow fashion basat en l’artesania i la sostenibil­itat que du el seu nom, que, en gal·lès, significa ‘colom de la pau’. “Vull donar suport a un estil de vida més conscient i contribuir a crear un mercat de la moda més respectuós amb el medi ambient”, explica. Trobareu les seves col·leccions a Velvet BCN, KTU, Iorana i La Nostra Ciutat. El seu repte és poder fer tota la cadena de producció des d’aquí per reduir la petjada ambiental del transport de teixits.

LA MANUAL ALPARGATER­A

AVINYÓ, 7. BARCELONA. TEL.: 933 010 172. HORARI: DL., DT. I DE DJ. A DS., DE 10 A 14H I DE 16 A 20H; DC., DE 17 A 20H. • Lamanual.es

Si avui les espardenye­s triomfen al camp i a les passarel·les és gràcies a l’empenta de La Manual. A l’estiu potser hi fareu cua per comprarvos-en unes! Van obrir el 1940 i, des d’aleshores, s’han mantingut fidels als seus valors: tradició, artesania, ecologia i comoditat. “No és fàcil mantenir el rumb quan ets una marca consolidad­a, nosaltres ens sentim com una start-up amb més de vuitanta anys d’història”, explica Joan Carles Tassies, al capdavant del negoci.

Ell ho té clar: per ser ètics cal trobar l’equilibri entre innovació i autenticit­at. Tot i que la fabricació ha evoluciona­t amb els temps i, per exemple, han substituït el cànem pel jute a les soles, l’ofici es manté intacte: comproveu-ho al seu taller del Gòtic. Aposten per l’ús de cotó de proximitat i defensen el comerç just del jute com un gest solidari cap a Bangladesh. Entre els seus clients: Dalí, el papa Joan Pau II, Jack Nicholson i Jean Paul Gaultier. El famós muralista Oswaldo Guayasamín deia que no podia pintar si no era amb les seves espardenye­s!

CABOCLO

CARDERS, 13. BARCELONA. TEL.: 931 573

MARTA LÓPEZ ELABORA LÀMPADES DE PAPER PINTADES AMB PINZELL I PANTALLES AMB SILUETES JAPONESES, A LA SEVA BOTIGA-TALLER DE GRÀCIA

975. HORARI: DE DL. A DS., DE 12 A 15H I DE 16 A 20.30H. • Caboclobra­sil.com

La il·lusió dels germans Juba i

Leonardo Lima des que van arribar a Barcelona, ja fa més de vint anys, era fomentar la feina dels artesans de Sertão, una de les zones més pobres i àrides del Brasil, d’on provenen els seus pares. Així va sorgir

Caboclo, la seva botiga de sabates handmade, ètiques i sostenible­s, fetes amb soles de pneumàtics reciclats, pells adobades amb pigments naturals sense crom i, el més important, fruit del treball digne dels artesans de la ciutat de Crato i els seus voltants. Un projecte col·laboratiu que posa la creativita­t al servei de l’economia circular per donar múscul a la immensa comunitat d’artesans brasilers. “Caboclo els ajuda perquè puguin treballar dignament i formar les pròximes generacion­s”, apunten. El seu somni: crear una universita­t del cuir per reconèixer la saviesa dels mestres.

ADARBAKAR

SANT PERE MÉS BAIX, 56. BARCELONA. TEL.: 653 927 335. CAL DEMANAR CITA PRÈVIA. • Adarbakar.com

La història d’Ima Garmendia coincideix amb la de molts artesans de Barcelona. Va convertir la seva passió en el seu ofici. Fotògrafa des de feia anys, aquesta basca es va apuntar per curiositat a un taller de ceràmica i s’hi va enganxar tant que cada cop volia fer menys fotos i més ceràmica. La seva inquietud va culminar amb l’obertura del seu taller. Adarbakar són vaixelles i làmpades úniques fetes a mà, amb fang i d’estètica minimalist­a, amb colors suaus i imatges de fauna o flora. Les trobareu en mercats urbans, alguna botiga local i restaurant­s. Podeu visitar el seu taller del Born amb cita prèvia.

LUZ DE PAPEL

TORRIJOS, 11. BARCELONA. TEL.: 669 34 96 80. HORARI: DE DL. A DS., D’11 A 14H I DE 16.30 A 20H. • Luzdepapel.com

Per a Marta López, que s’ha passat la vida dibuixant i pintant aquarelles, transforma­r un dibuix en una làmpada és el més natural del món.

Així van sorgir les seves primeres creacions lumíniques: làmpades de paper pintades amb pinzell, pantalles amb siluetes japoneses serigrafia­des a mà... A la seva botiga-taller

de Gràcia n’hi trobareu una gran varietat, sempre de fibres naturals: tintades amb pinzell, pastel, aquarelacr­ílics... la, També (re)converteix sifons en llums i bosses de mà en penja-testos i fa peces de macramé.

“Cada peça és única, handmade

100%: des de tallar, pintar i cosir, fins al muntatge de l’estructura metàl·lica i elèctrica”, explica.

FELIPE HERA

TEL.: 675 404 988. NOMÉS VEN ONLINE. • Felipehera.com

A Felipe Hera la inspiració li arriba de nit, quan apaga els llums. Una paradoxa, per a un dissenyado­r de làmpades. Va arribar fa onze anys a Barcelona, on combina la feina de florista amb la creació de làmpades escultòriq­ues a la seva casa-taller de Sants. Les teixeix a mà amb fils de fibres naturals que recobreixe­n estructure­s de metall de fabricants de la zona. S’hi passa hores, fent esbossos, provant prototips, colors, formes... “És la manera que tinc de connectar amb mi mateix”, apunta. Una autèntica passió artesana que va començar el 2015 i que ara atreu arquitecte­s i interioris­tes de renom.

TRAPITOS AL SOL

VILADOMAT, 58. BARCELONA.

TEL.: 685 106 272. HORARI: DE DL. A DV. A LA TARDA, AMB CITA PRÈVIA. • Trapitosal­sol.es

Flo Garriga fa màgia. Doneu-li una peça de roba i, amb una mica de fil, paper i cola, us ho convertirà en un quadern, un àlbum de fotos o una agenda. El projecte arrenca l’any 2010, en un descans forçós del seu despatx d’arquitecte­s, fusionant l’enquaderna­ció artesanal i el

reciclatge tèxtil: “Reutilitza­va vestits en desús per donar-los una segona oportunita­t”, apunta. Ara també ofereix tallers d’enquaderna­ció i ha ampliat la procedènci­a de les teles, però la manera de fer continua inalterabl­e. “Treballo amb proveïdors i impremtes locals per garantir-ne la sostenibil­itat”, afegeix. Quaderns pensats per perdurar, que ven al seu taller de Sant Antoni, a Bonito Estudio, de Gràcia, i en fires artesanals. A la rebotiga, a més, ja hi gesta una línia de serigrafia tèxtil.

GRAPAT

VILAMALLA, ALT EMPORDÀ. GIRONA. TEL.: 972 509 173. • Grapat.eu

Grapat és una empresa familiar de joguines de fusta precioses. La van fundar Casiana Monczar i el seu marit, a Figueres, fa només sis anys. Van començar fabricant-les a casa i enviant-les personalme­nt per correu. Ara ja són 25 persones, venen a tot el món (a Barcelona els trobareu en més de 80 punts de venda) i tenen llista d’espera! Fan peces de fusta que conviden al joc lliure: anelles, cases, esferes i el seu joc estrella, els nins. “Sentim una gran responsabi­litat social amb la infància i creiem cegament que, si la canalla creix de manera lliure i autònoma, el món serà un lloc millor”, expliquen. Al seu taller de l’Empordà només hi entren materials naturals: la fusta prové de boscos sostenible­s, els tints són a base d’aigua, els olis vegetals i les bosses, de teixits descartats per grans companyies.

VEGGIE KARMA

PG. DE L’HAVANA, 2. BARCELONA. TEL.: 677 546 202. HORARI: DE DL. A DV., DE 9 A 12H. • Veggie-karma.com

Si a l’hora de menjar us regiu per l’ètica ambiental i el benestar animal, heu de tastar els formatges vegetals de Veggie Karma, fets amb tramussos i anacards de comerç just. Des de l’obrador que tenen a Sant Andreu, Julien Malmont i Giovanni Magnani aporten el seu granet de sorra a l’onada mundial que sacseja el sector de l’alimentaci­ó: el furor per la proteïna vegetal, l’anomenat menjar plant-based. Elaboren productes fermentats que satisfan vegans, vegetarian­s i paladars inquiets amb ganes de descobrir nous sabors i textures. Són 100% ecològics i no contenen gluten, lactosa ni colesterol. “Aportem salut amb productes plens de probiòtics”. Els trobareu en botigues ecològique­s.

 ?? ??
 ?? ?? A l’esquerra, una de les peces de ceràmica elaborades al taller d’Adarbakar. A sota, un quadern artesà de Trapitos al Sol.
A l’esquerra, una de les peces de ceràmica elaborades al taller d’Adarbakar. A sota, un quadern artesà de Trapitos al Sol.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? A Veggie Karma
trobareu formatges
vegetals amb textures sorprenent­s.
A Veggie Karma trobareu formatges vegetals amb textures sorprenent­s.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain