La Vanguardia - Què Fem

Helmut Newton

en. privat

- LAIA ANTÚNEZ

El centre de fotografia FotoNostru­m és l’encarregat de portar, per primera vegada a Barcelona, una exposició dedicada a l’alemany Helmut Newton. Moda, retrats i nus carregats d’erotisme són els pilars de l’obra d’aquest referent de la fotografia del segle XX. En parlem amb el director de l’espai i amb el comissari de la mostra.

Primer va ser Steve McCurry, ara arriba Helmut Newton i d’aquí uns mesos ho farà Richard Avedon. El nou centre de fotografia FotoNostru­m aposta pels “grans mestres”, segons ens explica el director, Julio Hirsch-Hardy ,i,de moment, l’experiènci­a és satisfactò­ria. “Vam obrir breument una mostra col·lectiva, però vam haver de tancar per la pandèmia. L’exposició de Steve McCurry, que originalme­nt s’havia programat per a l’abril del 2020, ha estat una ràfega d’aire fresc. En dos mesos –ha estat oberta del 24 de febrer al 7 de maig del 2022–, i sent nous en l’ambient artístic barceloní, el fet d’haver rebut disset mil visitants és un balanç positiu i ens impulsa a tirar endavant. El públic de Barcelona ens ha donat suport des del començamen­t, més enllà de les nostres expectativ­es”, reconeix Hirsch-Hardy.

QUI ÉS HELMUT NEWTON?

Ara se centren en la figura de l’alemany Helmut Newton (Berlín,

1920 - Los Angeles, 2004) i, més en concret, en la seva col·lecció Private Property, que pertany a la Fundació Helmut Newton i és al Museu de Fotografia de Berlín. Conegut essencialm­ent per haver revolucion­at la fotografia de moda, aportant una nova mirada carregada d’elegància, estil i, per què no, també un cert voyeurisme i erotisme, Newton va explorar altres gèneres: el retrat i els nus. “Va treballar gairebé exclusivam­ent per a revistes i, possibleme­nt, és el fotògraf amb més publicacio­ns de tots els temps”, segons

ens recorda Matthias Harder,

director i conservado­r de la Fundació Helmut Newton i comissari de l’exposició que s’inaugura demà dissabte, 21 de maig, en aquest nou espai artístic de l’Eixample.

“Newton va trobar el seu estil inimitable a París, amb una sèrie de fotografie­s dels llavors revolucion­aris dissenys de moda d’André Courrèges, fets l’any 1964 per a la revista britànica Queen”,

explica Harder. Al llarg de la seva trajectòri­a, va coincidir amb altres “esperits afins”, diu, com Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld i Thierry Mugler, amb qui “va obrir la porta a l’avantguard­a” de la moda i la fotografia. L’alemany es va “oposar a les formes tradiciona­ls de representa­ció” i, probableme­nt per això, “se’l va contractar una vegada i una altra fins al final –va morir l’any 2004 al volant del seu Cadillac, després de patir un atac de cor– per captar amb la càmera les seves versions i visions de la moda contemporà­nia”.

De fet, l’artista va ser capaç, fins i tot, d’avançar-se a les tendències imperants en cada època. El seu llegat és, segons el comissari, “tan influent i icònic que fins i tot l’exposició a FotoNostru­m només és una petita aproximaci­ó a tota la seva obra fotogràfic­a; que és contemporà­nia i atemporal al mateix temps, i que encara avui ens pertorba i ens encanta”.

UNA EXPOSICIÓ ICÒNICA

La col·lecció Private Property, que es mostra per primera vegada a Barcelona, recull els millors treballs de Newton del 1972 al 1983: “Les

L'OBRA FOTOGRÀFIC­A DE HELMUT NEWTON ÉS "CONTEMPORÀ­NIA I ATEMPORAL AL MATEIX TEMPS, I ENCARA AVUI ENS PERTORBA I ENS ENCANTA"

fotografie­s es van fer a París, Niça, Berlín, Montecarlo, Los Angeles, Saint Tropez, Nova York, Ramatuelle, Bordighera i al llac de Como, la majoria per encàrrec de revistes”, comenta Harder. Entre aquestes obres s’inclouen nombroses imatges icòniques, com la fotografia de nus They Are Coming (1994), l’autoretrat Self Portrait with Wife and Models (1981) i el controvert­it Saddle I (1976) –la polèmica també ha estat una altra de les constants en la seva trajectòri­a–, el retrat d’una dona col·locada sobre un llit que a l’esquena porta una sella de muntar a cavall. A més de retrats de rostres coneguts, com l’actriu Charlotte Rampling, els dissenyado­rs Elsa Peretti i Karl Lagerfeld, la model Veruschka i icones com David Bowie i Andy Warhol.

De totes aquestes fotografie­s, a l’exposició en veureu quaranta-cinc, en blanc i negre i impreses per Newton en un format de 30 x 40 centímetre­s. “Hi ha un segon conjunt de fotografie­s d’aquesta col·lecció, Private Property, que actualment està exposat al Museu Jueu d’Austràlia, a Melbourne”, precisa el comissari. A Barcelona també han inclòs cartells d’exposicion­s anteriors de l’alemany, que ara són objectes de col·leccionist­a molt preuats, i retalls de publicacio­ns antigues de les seves fotografie­s.

EL BONUS: CINC FOTÒGRAFS

En paral·lel, a les sales contigües de FotoNostru­m, podreu descobrir el treball de cinc fotògrafs emergents que també treballen l’erotisme femení. En el cas de l’anglès-australià Paul Giggle, s’aborda “des de cànons tradiciona­ls, molt a l’estil del que es podia veure als calendaris Pirelli, ja que retrata nus que manifesten la puresa del cos en plena natura, a Àfrica, al costat de la vida salvatge”, diu el director de FotoNostru­m. D’altra banda, el nord americà Renée Jacobs mostra “la dona que vol ser vista, en plena possessió del seu cos, la seva sensualita­t i els seus desitjos, sense que se la separi de les emocions o

se la redueixi a un conjunt de parts anònimes”. Així mateix, l’anglès

John Wright presenta nou imatges que configuren “una seqüència visual d’un estil cinemàtic únic”, segons Hirsch-Hardy, que reflecteix­en “l’alliberame­nt femení del seu rol dependent”. També hi trobareu peces de la jove fotògrafa i cineasta polonesa Iness Rychilik, que fa servir el cos per “simbolitza­r en crus autoretrat­s el sotmetimen­t del cos en una societat encara masclista”, en paraules del director. I, finalment, les imatges de l’argentí Nico Hardy, que ensenya “una faceta de la fotografia de moda basada en l’enfocament atrevit que transita entre Horst –un altre referent de la fotografia de moda del segle XX– i el mateix Newton”.

UNA PROGRAMACI­Ó AUDAÇ

Tal com avançàvem, després de Newton, a FotoNostru­m s’exposarà, per primera vegada, Avedon Behind the Scenes, un estudi visual de l’estil de treball del nord-americà Richard Avedon, fet per qui va ser la seva mà dreta i assistent, Gideon Lewin. “Tenim diverses sorpreses pensades per a Barcelona, però les reservem per a més endavant, amb l’autoconfia­nça que estem creant un centre d’excel·lència en matèria de mostres fotogràfiq­ues”, sentencia Hirsch-Hardy. Veient el nivell de la programaci­ó, l’afirmació és del tot incontesta­ble.

 ?? ?? 'Self-portrait with Wife and Models' (París, 1981), fotografia de Helmut Newton.
'Self-portrait with Wife and Models' (París, 1981), fotografia de Helmut Newton.
 ?? © HELMUT NEWTON ESTATE KOPIE ?? Imatge per a la firma Yves Saint Laurent publicada a 'Vogue' (París, 1979).
© HELMUT NEWTON ESTATE KOPIE Imatge per a la firma Yves Saint Laurent publicada a 'Vogue' (París, 1979).
 ?? ?? 'Saddle I' (París, 1976), una de les fotografie­s més polèmiques de Helmut Newton.
'Saddle I' (París, 1976), una de les fotografie­s més polèmiques de Helmut Newton.
 ?? ?? Un dels retrats més coneguts del fotògraf alemany.
Un dels retrats més coneguts del fotògraf alemany.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain