La Vanguardia - Què Fem

La ciutat de Lleida s’acosta a la natura

PASSEJOS PELS PARCS I CAMINADES PEL CAMÍ DEL RIU ENS OFEREIXEN LA POSSIBILIT­AT DE CONÈIXER LA SEVA HISTÒRIA I TRADICIONS

-

Quan fa calor, la natura és una molt bona aliada. A Lleida, aquests dies, una bona passejada pels parcs i jardins o per la vora del riu són una bona proposta. Podeu anar fins al Parc de la Mitjana, una àrea natural sorprenent, al límit de la ciutat. El van declarar àrea d’interès natural el 1979 i hi trobareu un frondós bosc de ribera, amb pollancres, àlbers, verns i freixes. També hi podreu observar la fauna, especialme­nt ocells com l’ànec collverd, la polla d’aigua, la gavina, el martinet blanc i el bernat pescaire. I si mireu prou amunt, encara podreu veure alguns dels ocells rapinyaire­s que solquen aquest cel, com arpelles, esparvers i àguiles pescadores. I si en voleu saber més, a l’àrea de lleure hi ha el Centre d’Interpreta­ció de la Mitjana, que ofereix visites guiades i acull una exposició permanent i audiovisua­l sobre el parc.

Una altra opció molt recomanabl­e per conèixer un dels eixos principals de Lleida és la ruta El Camí del Riu, una proposta de recuperaci­ó i ordenació d’usos de l’entorn del riu Segre al seu pas pel municipi. Són 15 quilòmetre­s en total, de manera que dona per a una bona excursió, amb parada i esmorzar, i el recorregut va des del Meandre del Segre, al límit municipal amb Corbins, fins als aiguamolls de Rufea i l’ermita de Butsènit, passant pel Parc de la Mitjana i travessant la ciutat de Lleida pel parc fluvial del riu. Podeu fer la ruta a peu o en bicicleta i és apta per a tota la família.

El Segre, un riu amb història

A més de conèixer els habitants del riu, recorrereu la història de la ciutat per descobrir vestigis del passat, com ermites, molins, canals, sèquies i hortes, que han nascut i crescut al voltant d’un riu que neix a l’alta Cerdanya francesa i continua fins a la desembocad­ura al riu Ebre, a Mequinensa.

Gràcies a aquest itinerari, descobrire­u l’ermita de Butsènit. Segons la documentac­ió històrica, l’any 1300, un tal N. Butzènich va fundar un benefici per a la conservaci­ó i el culte de l’edifici, tot i que els orígens religiosos de l’espai daten de l’any 1149, en temps del Setge de Lleida, quan, segons la llegenda, un pastor va trobar la imatge de la Mare de Déu de Butsènit. L’espai, antigament, havia estat una torre de guaita, un convent i un hostal de pelegrins, tot i que

El Camí del Riu

us permetrà conèixer la ciutat des d’una altra

perspectiv­a. avui acull una escola i la casa rectoral. A més, fa uns anys s’hi va obrir la granja d’Isa, on ofereixen passejos amb carro de cavalls. Més endavant, hi ha els aiguamolls de Rufea, que formen part de les zones humides que hi ha disperses per la plana de Lleida i que s’han restaurat, els darrers anys, perquè l’espai es trobava en un nivell de degradació important. Amb el temps, el canyissar i les altres plantes de ribera han colonitzat l’espai, i avui hi podem veure llacunes fluvials, prats humits i boscos de ribera on viu la fauna autòctona d’aquests paisatges. Si seguiu el camí fins al final, hi trobareu el Molí de Cervià, un altre exemple de la història i la cultura de Lleida, que té els seus possibles orígens a l’època sarraïna.

Més informació:

Turismedel­leida.cat

atribuïda a Francesc Solives, que s’ha incorporat als fons del museu (FINS A L’11/9).

Finalment, podeu passar pel Centre d’Art La Panera, dedicat a l’art contempora­ni i situat a prop de la Seu Vella, que acull la mostra Brote de Peral, que reuneix dues agrupacion­s d’escultures de l’artista basca Elena Aitzkoa: Terraplén i Brote, creades l’estiu del 2021 i la primavera del 2022, respectiva­ment (FINS AL 2/10). I també visitar algunes de les propostes de la Fundació Vallpalou.

Més informació:

Turismedel­leida.cat

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain