La Vanguardia - Què Fem

Aquest cos no és el meu

- BLAI MORELL

A diferència d’altres companys a qui respecto i admiro, enamorats de la comicitat d’actrius de l’anomenada Nova Comèdia Americana com Tina Fey, Kristen Wiig, Amy Poehler i Melissa McCarthy, reconec que a servidor, i llevat d’algun gag aïllat, em fan més aviat poca gràcia. Evidentmen­t, això de l’humor va per barris, però quan algú amb el riure fluix, com és el meu cas, reacciona com si tingués davant un inspector d’Hisenda quan les té en pantalla, és força significat­iu. Però, entre tots aquests noms, hi ha una excepció: Amy Schumer. Un huracà còmic de conseqüènc­ies devastador­es que vaig descobrir a l’estupenda Y de repente tú, de Judd Apatow, dos anys després que comencés el xou que la va llançar, Inside Amy Schumer, i que vaig recuperar a posteriori. I per què? Doncs perquè en aquests miserables temps de correcció política on qualsevol acudit pot ofendre, que algú com ella aposti per un humor de traç gruixut i una sana manca de pudor a l’hora de fotre-se’n de si mateixa diu molt de les seves intencions. Llàstima que aquí tinguem la seva versió més descafeïna­da. I és una veritable llàstima, ja que ella era l’actriu ideal per posar-se en la pell de la Renee, una dona que aspira a un lloc de feina millor i que quan es veu al mirall només veu insegureta­t. Sempre ha somiat amb deixar de ser invisible: vol ser atractiva, sexi, guapa. I en plena classe de spinning cau de la bicicleta i es pega un cop al cap. Quan es desperta, sembla que el miracle s’ha fet realitat: s’ha convertit en la dona que somiava ser: agosarada, amb confiança, que va a totes i, sobretot, es veu com a una supermodel. Però el que ella no sap és que el seu aspecte exterior continua sent el mateix d’abans… Aquest contrast entre la seva imatge i la seva actitud amb tothom és el que dona més joc a la parella de guionistes, Abby Kohn i Mark Silverstei­n ( Nunca me han besado), que debuten aquí com a directors. I que alhora són els culpables d’una història que comença bé però acaba per no ofendre ningú: no hi ha dolents ni se’n fot de les dones riques o guapíssime­s; ni tan sols ataca la indústria de la cosmètica.

Una qüestió de confiança

En el fons, ¡Qué guapa soy! vindria a ser una barreja entre Amor ciego, dels germans Farrelly, El cambiazo i Big, el film de Penny Marshall protagonit­zat per Tom Hanks, i que aquí agafa el rostre i el cos d’una altra superlativ­a comediant com Schumer, que compleix però veu com en aquest cas li tallen les ales, i a qui acompanyen una Michelle Williams que voldríem veure més fent comèdies i un rostre inoblidabl­e com l’exmodel i actriu Lauren Hutton.

Un bon triumvirat que forma part d’un film que té com a objectiu denunciar la tirania dels cossos perfectes i desmitific­ar la bellesa i la perfecció física, i que per desgràcia es preocupa més pel fet de transmetre el missatge que de construir una història que fugi dels clixés de les comèdies romàntique­s. Per exemple, el guió no explica gaire bé la transició que experiment­a el personatge. I sí, d’acord, la confiança de cadascú és un factor fonamental per sobreviure, però, si algú creu que amb això n’hi ha prou, és tan ingenu com aquell o aquella que encara creu en els contes de fades.

¡QUÉ GUAPA SOY!

●●● ●●

DIR.: ABBY KOHN, MARC SILVERSTEI­N. GÈNERE: COMÈDIA. INTÈRPRETS: AMY SCHUMER, MICHELLE WILLIAMS, RORY SCOVEL, EMILY RATAJKOWSK­I, LAUREN HUTTON, NAOMI CAMPBELL. PAÍS: EUA. ANY: 2018. DUR.: 110 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain