La Vanguardia - Què Fem

Gastronomi­a libanesa mil·lenària

EL NOU RESTAURANT MAZAH PROPOSA UNA CARTA BASADA EN LA TRADICIÓ CULINÀRIA DEL LÍBAN

- QUÈFEM

Els enamorats de la gastronomi­a libanesa, una cuina variada i amb una tradició mil·lenària, tenen en ple centre de Barcelona un nou local de visita obligada. Obert des del passat mes de maig, tot i que la inauguraci­ó oficial serà el proper 21 de juny, el restaurant Mazah serveix receptes autèntique­s d’aquest país de l’Orient Pròxim.

Sabors i tradició

El local, de grans dimensions, està decorat amb quadres, murals i altres peces creades per artistes libanesos, i convida a compartir un àpat en grup en els seus sofàs i taules baixes o, si es prefereix, en el seu menjador amb vistes a la cuina.

Allà, als fogons, hi trobareu el xef Khaled Kheir, amb una llarga trajectòri­a i experiènci­a en alguns dels més exclusius restaurant­s i hotels de l’Orient Pròxim. Ell comanda aquest projecte profession­al i vital que connecta la més pura tradició culinària del Líban amb la ciutat de Barcelona.

La seva proposta està basada en la tradició de la gastronomi­a mediterràn­ia, rica en sabors, textures i matisos, i la varietat d’una cuina libanesa de qualitat, elaborada amb els millors productes selecciona­ts i de proximitat.

“La nostra cuina tradiciona­l libanesa combina l’abundàn- cia de verdures i fruites fresques amb una base de cereals i llegums, que completem amb les nostres carns i el peix al forn o brasa”, expliquen els responsabl­es del Mazah.

Un recorregut gastronòmi­c

La seva carta és extensa i, per començar, hi trobareu sopes de llenties, de mandonguil­les i de pollastre i verdures, a més d’amanides com la coneguda fattoush, amb pa torrat, vinagreta i melassa de magrana, o la seva versió del tabboule, amb julivert picat, poma verda, magrana i sèmola amb melassa de magrana.

Amb els entrants, no parareu de sucar pa de pita perquè la varietat de hummus de ci- grons és immensa: el clàssic, amb daus de tomàquet, amb pesto i pinyons, amb carn i pinyons, etc. També hi ha altres cremes i purés: mutabbel i baba ghanouj, elaborades amb albergínia; shamandare­ye, de remolatxa; mohammara, feta amb pebrots vermells escalivats; i labneh, a base de iogurt i un toc d’all.

No hi falten altres plats clàssics com el fatteh, el kebbe -en diverses versions, ja sigui farcit de salsitxa i formatge o cru amb fines herbes i recobert de sèsam i llavors de rosella-, el shawarma de vedella o de pollastre, i el faroug, un filet de pollastre adobat i amanit amb una salsa especial.

Els qui hagin visitat alguna vegada el Líban es retrobaran també amb plats com el ouzi, una carn amb arròs i espècies; el kebbe del labban, farcit de carn picada rostida i iogurt; el sanke harra, un peix macerat a la libanesa i rostit al forn amb verdures; el boftek, un filet de vedella rostit a la brasa i adobat amb all i llimona; a més de les tradiciona­ls empanades de massa libanesa. Podeu apostar pel tashkily i així les tastareu totes de cop: de carn picada, de formatge akkawi, d’espinacs... I no ens oblidem de les arayes, un pa libanès torrat al carbó i farcit d’ingredient­s tan diversos com carn picada, pollastre adobat, salsitxa libanesa, formatge halloumi, etc.

Graelles al carbó

A les brases també hi preparen xai, pollastre, vedella i costella de boví, adobats i especiats. Deixeu-vos aconsellar pels cambrers ja que us descobrira­n plats amb noms tan particular­s com sojok, shekaf, doloa, ftiely, faroug meshwi... i d’altres ben coneguts com el kebab. Per acabar, les famoses postres libaneses, de festucs, de fruita seca i mel... completara­n l’experiènci­a.

MAZAH

Gran Via de les Corts Catalanes, 618. Barcelona. Metro: Catalunya (L1, L3). Telèfon: 930 130 311. Horari: de dilluns a dissabte, de 13 a 24h; diumenge, de 13 a 17h. Preu mitjà: 25-35€. Mazah.es

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain