La Vanguardia - Què Fem

Reviu la història a través dels castells de l’Anoia

LA COMARCA OFEREIX TRES RUTES PER DESCOBRIR AQUESTES TERRERS I LLANÇA L’APP

- QUÈFEM

Al capdamunt d’un turó o esperant-nos al final d’un camí, la comarca de l’Anoia és territori de castells i torres de guaita, record d’un passat medieval convuls que ha deixat la seva empremta en forma d’edificis plens d’història. Sorgides per defensar el territori en un moment de lluita, aquestes construcci­ons de l’Edat Mitjana són un bon punt de partida per a conèixer el passat de la comarca i de Catalunya.

Visitar l’Anoia és descobrir una comarca diversa a mig camí entre Montserrat, les vinyes penedesenq­ues i la Plana de Lleida. El fet de ser un espai de frontera va afavorir la construcci­ó de les torres i castells que van ser escenari de la reconquest­a i el repoblamen­t de les terres que eren en mans dels sarraïns entre els segles IX i X. Un cop la zona va deixar de ser primera línia de frontera, els castells van passar a ser centres administra­tius i lloc de residència de les famílies feudals de la zona, primer de famílies com els Claramunt, Tous, Òdena o Montbui i posteriorm­ent els Cardona, fins a arribar a perdre importànci­a en benefici de les ciutats. Sempre, però, vigilant el paisatge anoienc des de la seva posició privilegia­da.

Resseguint el camí dels castells

L’abundància patrimonia­l del territori queda clara quan co- neixem la xifra de castells inventaria­ts: més 75 construcci­ons. D’aquestes, el Consell Comarcal de l’Anoia amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona, n’han triat les 25 més representa­tives i, gràcies a la col·laboració de les localitats on es troben, ha pogut bastir un mapa de castells amb el que els visitants poden traslladar-se a l’època medieval, gaudir de la riquesa paisatgíst­ica del territori i submergir-se de ple a la història de la comarca. Amb un objectiu clar: impulsar el projecte Anoia, terra de castells.

Per aconseguir-ho, el Consell Comarcal de l’Anoia ha llançat l’app Anoia terra de castells i ha creat tres rutes, dividides per zones segons l’època i els personatge­s, amb les quals els visitants poden conèixer els secrets dels castells: L’herència de Guifré el Pilós (segles XI-XII) al nord de la comarca, A l’ombra al Rei Jaume I (Segle XIII) a l’est de la comarca i Al servei de Pere el Cerimoniós (segle XIV) a l’oest de la comarca.

Però per fer la capbussada més interessan­t, s’ha desenvolup­at una aplicació per a mòbils on, mitjançant una recreació històrica, es poden explorar les vivències de diferents personatge­s reals i complement­ar-les amb dades dels elements patrimonia­ls i turístics dels castells i els municipis on estan situats. L’app per- met viure una experiènci­a en temps real, ja que per conèixer el desenllaç de la història ens hem de desplaçar fins al mateix castell. Allà es pot descarrega­r un àudio que conté una petita representa­ció teatralitz­ada amb la que endinsar-nos en els fets amagats rere la història del castell.

A més, pels amants de les opcions analògique­s, el Consell Comarcal acaba de reeditar la nova versió del mapa de castells i torres de guaita en versió bilingüe català/ anglès i castellà/francès. El mapa compta amb una breu descripció i fotografia dels 24 castells més rellevants i es pot trobar tots els punts d’informació turística de la comarca i a les oficines del Consell Comarcal.

Alguns dels castells de la comarca també compten amb l’opció de fer una visita guiada pel seu interior de la mà d’un profession­al. Tota la informació necessària per a organitzar la vostra ruta per l’Anoia la podeu trobar a anoiaturis­me.cat, junt amb les dades de restaurant­s, allotjamen­ts i tot tipus d’activitats d’oci.

Veniu a conèixer la màgia d’aquesta comarca enclavada a la Catalunya central, deixeu-vos perdre pels seus paisatges, tasteu la seva gastronomi­a i enamoreu-vos d’una història què té molt a dir-vos!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain