La Vanguardia - Què Fem

Modernisme

- Les Termes de Caldes de Montbui.

El Vallès Oriental gaudeix de nombrosos museus al llarg dels diferents municipis que el formen, i que exposen el passat, pressent i futur de la comarca. Restes i vestigis de l’època romana, història i objectes estretamen­t relacionat­s amb el món del termalisme i l’univers de les ciències i la naturalesa, són només algunes de les temàtiques que poden trobar en la varietat museística del Vallès Oriental, que de ben segur, no us deixarà indiferent­s!

Durant tot l’any trobem a diferents punts del territori la celebració de festes populars de tot tipus. En són exemples: les festes majors, els aplecs, els mercats medievals, la Festa d’Herbes Remeieres i Culinàries, el Carnestolt­es, les Trobades de Bestiari Festiu i Popular i la Castanyada, entre altres.

Per tota la comarca trobem testimonis artístics, històrics i arqueològi­cs, que formen part de l’herència cultural dels vallesans. L’ocupació humana de la comarca data d’èpoques molt antigues, i encara avui podem observar restes de les diferents etapes. El dolmen de la Pedra Gentil i el de la Pedra de l’Arca, per exemple, ens parlen d’un passat neolític; les restes del Turó del Vent o del Puig del Castell, ens mostren petjades dels pobles ibers que hi habitaren, i alguns masos, com els de Can Pradell de la Serra, Can Bosch i Ca l’Oller de Fuirosos ens transmeten l’essència de la vida agrícola que els darrers cinquanta anys ha anat, de mica en mica, desapareix­ent. La gran burgesia de la Barcelona de primers del segle XX va posar de moda l’estiueig. “Una llotja al Liceu i una torre a Cardedeu”, es deia. Aquelles famílies buscaven un racó a la fresca de l’estiu, en esplèndide­s mansions que encarregav­en a arquitecte­s de renom i que en les viles d’estiueig de la comarca (tenien un sol nom: Manel Joaquim Raspall, un dels pioners del modernisme català. Les quatre torres que formen l’illa Raspall de la Garriga són la seva obra més important. Més informació:

• Turismeval­les.com/ca/valles-oriental/modernisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain