La Vanguardia - Què Fem

La fruita que s’alimenta de l’odi

XAVI CASAN, DANI CAMPOS I VIRGINIA MARTÍNEZ RETEN HOMENATGE A LES GRANS VEUS FEMENINES AFROAMERIC­ANES

- RAMON OLIVER

“Els arbres del Sud produeixen un fruit estrany, amb sang a les seves fulles i sang a les seves arrels”. I aquests fruits que –tal com indica la lletra de la cançó d’Abel Meeropol que dona títol a aquest espectacle– es podreixen al sol i només serveixen per alimentar els corbs, no són altres que els cossos negres que queden penjats als arbres després d’un linxament. Així ho cantava l’extraordin­ària Billie Holliday l’any 1939: mentre el món celebrava la visió tirant a idíl·lica del vell Sud esclavista arran de l’estrena d’Allò que el vent s’endugué, aquella veu criada entre bordells recordava al món la mena de terrible conreu que es continuava practicant per les terres de Scarlett O’Hara.

I de la brutalitat patida per aquells indrets us en podria parlar també la Celie d’El color púrpura, que, després d’haver estat novel·la guanyadora del Pulitzer i cèlebre pel·lícula de Spielberg, va arribar també als escenaris en forma de musical. La Celie sap perfectame­nt què comporta afegir a la misèria i al racisme l’abús sexual i la violència domèstica. Com, de fet, ho van saber també –pregunteu-l’hi a Tina Turner, sense anar més lluny– bona part del grapat de fantàstiqu­es intèrprets evocades en una proposta que torna a reunir el trio de creadors de Close to Liza, la seva molt agradable aproximaci­ó al talent de la Minnelli.

L’eclecticis­me de les dives

Entre aquesta colla de cantants excepciona­ls hi trobareu personalit­ats tan combatives com ara les de Nina Simone (que es va anar allunyant del pensament de Martin Luther King per acabar justifican­t la necessitat de la violència revolucion­ària) o Lena Horne (que d’adolescent ballava en aquell mític Cotton Club de Harlem en què només actuaven afroameric­ans, però al qual estava prohibit l’accés als espectador­s afroameric­ans, i que va acabar figurant a les

STRANGE FRUIT

llistes negres de Hollywood a causa del seu activisme polític). Però no hi faltaran tampoc grans dames del jazz com ara Ella Fitzgerald o estrelles del soul i el R&B com Aretha Franklin. I a l’eclèctic repertori de l’espectacle hi trobarem des d’antics temes gòspel que amb el temps van acabar convertint-se en himnes del Moviment pels Drets Civils, fins a temes extrets d’obres mestres del teatre musical ( Porgy and Bess, Show Boat) que al seu dia van ser també polèmiques per la seva manera de retratar els afroameric­ans.

Un repertori, en qualsevol cas, prou ampli perquè hi càpiguen des de l’Irving Berlin de Cheek to Cheek fins al John Fogerty de Proud Mary, tot passant per les cançons de bressol antillanes de Xavier Montsalvat­ge i sense oblidar aquells reivindica­tius Angelitos negros a ritme de bolero. SELECCIÓ MUSICAL: VIRGINIA MARTÍNEZ, DANI CAMPOS I XAVI CASAN. DIR. ESCÈNICA I DRAMATÚRGI­A: XAVI CASAN. DIR. MUSICAL I PIANO: DANI CAMPOS. INT.: VIRGINIA MARTÍNEZ. LLOC: EL MALDÀ. C/ DEL PI, 5. METRO: LICEU (L3). TEL.: 931 647 778. DATA: FINS AL 8/7. HORARI: DE DC. A DS., 20H; DG., 18H. PREU: 14-20€. Elmalda.cat

 ??  ?? Martínez interpreta els vint temes recollits en aquest espectacle reivindica­tiu.
Martínez interpreta els vint temes recollits en aquest espectacle reivindica­tiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain