La Vanguardia

El valor de la pau

-

André és un sacerdot procedent de la República Democràtic­a del Congo (RDC), de Bunyakiri, territori Kalehe, a la província de Kivu Meridional. Ha vingut a Catalunya a donar un cop de mà al seus companys de congregaci­ó a una parròquia de la regió metropolit­ana de Barcelona. Pels seus contactes amb Càritas Parroquial, coneix els greus problemes socials que pateixen moltes famílies del país.

M’explica que al seu territori també tenen penúries, de vegades per sequera, de vegades per inundacion­s. Però allò que és més greu són els xocs bèl·lics entre diferents identitats tribals, causats recentment per refugiats de la veïna Ruanda. Aquests refugiats, ubicats provisiona­lment a la RDC, prop de la localitat de Kamanga, van saquejar la població, on van causar una vintena de morts, sense que els Monusco (forces de pau de la ONU) fessin cap intervenci­ó. Afegeix que creu que els instigador­s d’aquestes lluites són agents de les multinacio­nals, per tal de dominar territoris amb jaciments de moderns materials estratègic­s.

Explico a André que ara tenim pau, però que fa més de mig segle els europeus també ens matàvem entre nosaltres, amb milions de baixes per cada bàndol. Ell em replica que estiguem alerta, que la pau sols es valora quan es perd. Seria molt saludable recordar-ho als responsabl­es polítics i econòmics europeus. JAUME VALLES MUNTADAS Sant Adrià de Besòs

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain