La Vanguardia

Preu dels peatges

-

L’augment del preu dels peatges, segons la ministra de Foment, Ana Pastor, es deu a la retirada de la subvenció estatal que rebien les concession­àries de les

autopistes. Aquesta subvenció es concedia perquè no afectés a l’usuari l’increment de l’IVA del 7 al 16% que hi va haver l’any 1999. La senyora ministra diu que aquesta subvenció la pagaven tots els espanyols.

Primer, hi ha comunitats amb autopistes lliures de peatge i d’altres on els peatges són discrimina­toris i, per tant, no tots els ciutadans espanyols reben el mateix tracte. Per exemple, els catalans que tenim molts quilòmetre­s d’autopista amb peatge estem discrimina­ts. A més, hem de pagar l’IVA d’aquests peatges. Per tant, a Catalunya, l’Estat, a part de no construir autopistes lliures de peatge, cobra per utilitzar-les. Això fa que els catalans patim una doble discrimina­ció, ja que hem de pagar-nos les nostres pròpies autopistes i, a més, hem de pagar l’IVA, o sigui, hem de pagar a l’Estat per no haver-les fet.

L’any 1999 es va voler suavitzar aquesta situació i es va decidir retornar una part de l’IVA mitjançant una subvenció. Per tant, senyora ministra, els diners de la subvenció no eren de tots els espanyols sinó dels usuaris de les autopistes de peatge, i els beneficiar­is d’aquest IVA sí que són tots els espanyols encara que no l’hagin pagat.

JAUME RIBA PELFORT

Igualada

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain