La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 8001

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 No arribes pas al nivell requerit per participar en els torneigs medievals. Abaixeu el cap i acateu el que us diguin. 2 Apressàveu. Ajudo. En un cert sentit, te’n marca l’origen. 3 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Escollint. Puja i baixa cada cop que la realitat envaeix l’escena. 4 Imitador amb ressons equins. Protegeixi­n els arbres amb arços perquè el bestiar no els rosegui. Sofà. 5 Agafant cartes amb una certa murrieria. La llengua dels vènets i dels filisteus pren el nom d’un poble antic de la penínsu- la balcànica. 6 Repetit, serveix per fotre’s de la reina d’Anglaterra. Galta d’avall. Volem el cap del general.

7 Ho fa servir a l’americana. Morí en esperit. Va per on vol. 8 Nitrogen. Llegum també coneguda com llentilla. Precedeix el Mall en molts paquets de tabac. 9 Medalla d’argent de la cursa pronominal. Divisió dels seguidors en diversos bàndols. Esther Jaumandreu. 10 Esmolat com la punxa d’un aparell molt enginyós. Principi actiu que esborra la muda. Relativa a Na, Na, Na. 11 Revolt. Fan ferum. Mulla perquè no mira.

12 Vises sense cap ni peus. Dissolgui el cafè al got de llet. Triftong de la tercera edat. 13 Al bell mig del cel. Comença a sentir-se rude. Fer-la implica adular-la. Mig lema. 14 Dimitir de la vida. Garanties per a la concessió de crèdits.

VERTICALS 1 Poció calmant feta amb aigua destil·lada i xarops. Subornarie­s a còpia de pa amb tomàquet.

2 Concentrac­ions d’urea en la sang. Fatigues quan gairebé puges. El primer de tots. 3 Sega les vocalistes. Fet diferencia­l odontològi­c del vampir. Relatiu a la matriu, o per allí. 4 El qualifiqui amb termes més aviat negatius. Bàltic veí de lituà i estonià. Puc perdre el cap. 5 Esther Estebaranz Revilla. Braços de molí. Ens envolta, ambiental. 6 Els dirigeixen. L’acomodà dins del capó. Puny d’espasa. 7 Est. Cercle austral del tot ple de glaç. Xavier Ramos Archs.

8 Aquesta noia té un aspecte ben saludable. T’instal·lis entre el brancatge. Pànic als galldindis. 9 Que conté itri i sembla cítric. Rescloses de poca alçària als rierols per aturar les aigües i fer-ne pujar el nivell.

10 En un cert sentit, aptitud musical. L’onomatopei­a que ho engega tot a rodar en el món del cinema. Aquesta conté Iode. 11 L’ampolla menorquina, per herència anglesa. Mancat d’extremitat­s. Associació de Veïns. 12 Est. Incògnita. Principi inigualabl­e. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Embarcació esportiva. Sinuositat. Company de salsa de l’oli. 14 Grinyoli. Escrits en llengües romàniques i en caràcters hebreus o àrabs.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain