La Vanguardia

‘Habemus’ president

-

Tenim president, tenim un estadista de primer ordre, tenim un líder cap a la independèn­cia.

El discurs de l’endemà de la Diada i, sobretot, el discurs del Fòrum Europa han esvaït els dubtes que tenia. Artur Mas ha escoltat el poble a la manifestac­ió de la Diada, i tal com ja va dir, s’ha fet seu l’objectiu comú, que per qualsevol que hi fos no presenta cap dubte: “Catalunya, proper Estat d’Europa”.

Mas ja té el seu full de ruta, no ens enganyem. Allargarem un cop més la mà a Espanya, amb el pacte fiscal, i si es confirmen les primeres reaccions mesetàries, amb el tarannà tan castellà del sostenello, no enmendallo, ells solets s’encarregar­an d’esvair els dubtes de molts indecisos.

Europa i el món van veure al Fòrum Europa un dirigent moderat, modern, dialogant, respectuós i que allarga la mà. Un president d’un país que demana respecte, justícia i un tracte equitatiu. I Europa i el món veuran com els dirigents d’un país rancuniós, primari i ofensiu menystindr­an les demandes d’un poble antic, orgullós, que l’Onze de Setembre va dir prou.

Ara caldrà deixar treballar a Mas. Jo també voldria tenir la independèn­cia ahir, però, tal com ha dit el nostre president, necessitem estructure­s d’Estat, sobretot una Agència Tributària i una justícia, perquè el dia I+1 tinguem un país funcional. També necessitem teixir complicita­ts internacio­nals, perquè el dia I+1 ja tornem a ser part de la UE.

Prego, vistes les primeres reaccions, sobretot als membres de SI, que deixin de fer independen­tisme d’adolescent­s. Prou de treure banderes del Parlament, d’exigir referèndum­s ja, de política per fer-se veure. Ara toca treballar perquè la transició cap a l’Estat català es faci cremant els mínims ponts amb Espanya, que el dia I+1 han de seguir sent els nostres veïns i clients, i molts hi tenen familia i amics. I perquè la UE ens vegi no com a secessioni­stes, sinó com a secessiona­ts.

La política de pandereta del senyor López Tena ha de deixar pas a la persona que de moment ha demostrat que pot ser el líder que ens porti a la independèn­cia, i molt abans del que tots esperem.

PASQUAL MARTÍ BORONAT

Almoster

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain