La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Societat fonamentad­a en l’acumulació d’humanitat i asfalt. Premut per la força de certs mitjans. 2 Relatiu al dolor de les articulaci­ons. Preparo el terreny perquè s’empassi l’aigua de pluja.

3 Fòsfor. Precedí el gran Battuta en tots els seus viatges per tot el món, més llargs que els de Marco Polo. Tornin a posar el brou al foc.

4 Col·locar els discos de la Turner en contenidor­s de bon vi. Cua sense cap. L’hidrocarbu­r més cinematogr­àfic. 5 Jet privat, sí, però privat de cua. Groc que no vibra. Ho re- cobreixin amb teixits. A les portes de Dinamarca. 6 Conjunta la roba tot pronuncian­t el nom de la porta de l’alfabet. Any acadèmic. Situat en tal lloc. 7 Nàpia. Estri de la feina. L’article ponentí. Has perdut la porteria de rugbi. 8 Figures retòriques. Desprengui­n una ferum desagradab­le. 9 Esclaus espartans que perdien el cap quan no eren pilotes. L’arc que acaba en punta. 10 Laborable, sobretot si ets empleat de la Caixa. Aquesta té molta fibra. 11 El mallorquí. Cruix caracterís­tic que fa la seda natural. Expresso la meva alegria per la bonança econòmica que t’envolta. 12 Res no és. Vidres. Comença a ser ilíac. Est. 13 Veritable. Ilis. El metall més noble. 14 Li fa la pilota. Degustà.

VERTICALS 1 Clavant les ungles amb la feresa d’una bèstia. Calça l’euga.

2 La més vàcua del pentagrama. Et desplaçari­es per l’aigua. Comença a edificar. 3 Vacu com un 8. Aïlli. Vàreu.

4 Gens clar, sobretot després d’una obra de teatre, quan l’aguditzen i et serveixen un sopar fred. Infant molt menut, per analogia amb la flor abans d’obrir-se. 5 Passejo com un bon noi. Unitat de mesura destinada exclusivam­ent al brancatge, equivalent a la quantitat de llenya que hom pot encabir en un cub d’un metre cúbic. Acaba com comença.

6 Comencem a atrevir-nos-hi. Acció sense oxigen. Tresor públic.

7 Comença a irritar. Munts escapçats. Oculta la literatura d’un Nobel gallec. 8 El partit del desaparegu­t Carrillo. Fa fora el botó. Fonaments.

9 Res no és. Pústules que es formen a la superfície de la pell. L’escenari on pugen els soufflés i es fan les pizzes. A vosaltres. 10 En un cert sentit, decisió dictada per àrbitres de dret o d’equitat. La part de l’herència que sempre acabes rebent. 11 Miquel Roig López. Que té un nombre de carpels igual que el de peces dels altres verticils florals. Lluís Soler Baldomero. 12 L’element químic més llunàtic. Tresor d’elefant. Oxigen.

13 Aquest vespre farà vint-i-quatre hores. Persona curta d’enteniment. Aspiració d’olímpic. 14 Xai a punt perquè l’alliberin de la llana. Fereixi.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain