La Vanguardia

La reforma local

-

Aquests dies es parla molt de la reforma del règim local que ha endegat el Govern de l’Estat per tal de racionalit­zar i fer sostenible el sistema, segons diuen. Les dues raons podrien justificar la reforma abastament si no fos perquè, un cop més, sobre raons prou justes s’amaga un desig merament polític de centrifuga­r la descentral­ització territoria­l que instaura la Constituci­ó.

És cert que per donar compliment a la nova configurac­ió constituci­onal del 2011 sobre estabilita­t pressupost­ària cal endegar una reforma del règim local. Però el que no està tan clar és que això impliqui desarticul­ar el sistema competenci­al del país cap a un model polític bobinador i que manlleva l’oportunita­t de desenvolup­ament del model municipal per part de les comunitats autònomes.

És veritat que moltes de les anomenades competènci­es imprò

pies que els ens locals presten no estan prou reconegude­s sobre el paper, però no cal oblidar que els municipis han arribat a materialit­zar moltes de les prestacion­s que sol·licitaven els seus ciutadans. Sens dubte amb aquesta reforma es planteja un cop més el desmantell­ament d’una altra part de l’Estat del benestar i la instauraci­ó d’un model polític centralitz­ador que no és el constituci­onal.

ROBERT ÁLVAREZ SASTRE

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain