La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El cosí més religiós dels pingüins. Castreu el pollastre a la part del darrere del cotxe. 2 Ase destinat a aparellar-se amb una reina de l’hipòdrom. Els portin al límit del plaer. 3 Còpula. Obligacion­s morals a complir la pena que correspon a un pecat, tot i haver estat perdonat. Diu que perd el cap. Associació de xavals terrassenc­s. 4 Xavier Torres Torrent. Usuària dels llibres. Guia sense cap ni peus. 5 Emprenyat a la irlandesa. Unió d’uruguaians resolutius. Umbel·líferes que t’agiten tensa. 6 Sodi social. Tranquil i par- tidari dels restaurant­s. Comença a executar-ho. 7 Tema no religiós. Organitzac­ió d’assassins alarmistes. Tal com deixa la llum el despistat.

8 Se’n desprén per segona vegada. Guineu. Vagareja alfabètica­ment.

9 Fenícia descreguda. La lletra grega dels taurins. Donat del revés.

10 Mig miler. Versió original. So especial produït per dues oclusions diferents per la boca d’un Famobil. Os. 11 Si no vols pols, ni t’hi acostis. Que presenta glumel·les superiors a les gramínies. Boda avocàlica.

12 Hi tindré cabuda. Accions de fre- gar amb tomàquet la caixa toràcica d’algú. Est. 13 Relatiu a la primera època de l’edat de pedra. Seients sense romans. 14 Que s’avancen al seu temps. Escandinav­a fusteriana.

VERTICALS 1 Lloc on es guarden les branques més primes que serveixen per fer parapets. No compleix les expectativ­es dipositade­s en un vi.

2 Orgue avocàlic. Ordeixen tota mena de plans. L’arma blanca més racional. 3 Va a topar bruscament. Susceptibl­e de fer més viu. 4 Rees escuades. Tribunal Constituci­onal. Ressò molt literari. Benestant com el cant del grill. 5 L’era, el camp d’eres? Relatiu a les muses. Besada. 6 En un tres i no res. Pot ser de xocolata o constituir la teulada. Acabar abstemi. Un romà sol i cent que remen. 7 Treure la bromera d’un líquid. Miro evangèlica­ment.

8 Coix sense cap ni peus, no? Terrabasta­ll ambiental entre núvols. Remenen les brases del foc. Sofre.

9 Faig el que puc perquè el foc revifi a ca l’oncle. Sals de l’àcid sebàcic que semblen molt de la ceba, molt catalanist­es. 10 Por màxima. El fruit sec més numèric. Cues per arribar a les barbacoes, segons on. 11 Vocals d’en Iogui. Els peus d’aquests ens permeten desplaçar-nos ràpidament per l’aigua. Sentireu.

12 S’instal·la entre el brancatge. Permisos temporals que els superiors donen als inferiors perquè aquests s’absentin de la seva jurisdicci­ó. En un cert sentit, entitats. 13 Seques. Preposició inclusiva per antonomàsi­a. Toco sense oxigen. 14 Suquis el pa. Valentia.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain