La Vanguardia

Les bones maneres

-

Les bones maneres, el saber conviure amb bones formes respectant els altres, s’han perdut en les últimes generacion­s. Els alumnes han de sortir dels instituts, no només amb una eina de treball sota el braç, sinó també (i so-

bretot) formats com a persones.

És possible que entre tots eduquem en els valors de la bona urbanitat i del civisme per retornar-los a la nostra societat? Els valors d’urbanitat s’aprenen a casa però, tot i que la família té el paper més important en la seva transmissi­ó, les institucio­ns educatives també hi tenen un protagonis­me destacat. I tots nosaltres també podem contribuir a inculcar els valors socials amb el nostre exemple. Perquè hem de ser alguna cosa més que treballado­rs amb americana i corbata. Hem de tenir unes bones maneres, i una certa inquietud cultural i social, ja que això ens diferencia­rà dels països sense futur.

Cal aprendre de nou a no renegar per tot i en tot moment. Cal aprendre de nou a dir bon dia o bona tarda, a donar les gràcies, a demanar perdó i a dir si us plau. Cal aprendre de nou a parlar sense aixecar la veu ni cridar. Cal aprendre de nou a escoltar i a fer silenci. Cal tornar a les virtuts de la convivènci­a, la fraternita­t, el respecte, l’amabilitat, la paciència i la benvolença, entre altres bones virtuts.

EULÀLIA I. RODRÍGUEZ

Torroella de Montgrí

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain