La Vanguardia

Museus mal situats

-

Ara s’han llançat les campanes al vol per anunciar que Montjuïc es convertirà en la muntanya dels museus, passant per alt que des de fa anys hi han estat instal·lats, amb molt poc èxit d’assistènci­a ciutadana, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu Militar situat al castell de Montjuïc, el Museu Etnològic, que es construí de nova planta en el període de l’alcalde Porcioles, la Fundació Miró, el Museu d’Arqueologi­a de Catalunya i el conjunt de museus situats dins del recinte del Poble Espanyol.

Cal recalcar el misteri de la desaparici­ó del Museu Militar –n’existeixen a tots els països europeus!–, el qual va ser recentment liquidat amb excuses del tot gratuïtes i increïbles. Els museus que acollia el Poble Espanyol sembla que s’han anat tancant un rere l’altre en els inicis del període democràtic, la qual cosa és una paradoxa que no deixa de sorprendre.

Al llarg de la història, els museus de la ciutat de Barcelona han estat instal·lats precàriame­nt i amb escassos recursos, com ho estan els de qualsevol ciutat de províncies. Sembla que ara és el moment adient per subratllar la importànci­a del cap i casal de Catalunya, que exigeix que els seus museus estiguin situats –com ocorre a les principals ciutats europees– al centre de la ciutat. Altrament serem culturalme­nt marginals i ens dedicarem al passatemps de fer volar coloms... JORDI PAUSAS París

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain