La Vanguardia

Valors republican­s

-

En un viatge familiar llampec, els llocs com la plaça de la Bastilla, amb la columna de Juliol, etcètera, m’han recordat les meves lectures juvenils sobre França i els seus valors republican­s. Des del 1792, Occident ha fet grans passos per millorar la convivènci­a i el benestar dels humans. Però sobre els principis republican­s proclamats en aquella històrica època, penso que, actualment, estem fent greus retrocesso­s.

Respecte a la liberté, égalité, fraternité, la igualtat és la que surt més mal parada. Per veure-ho només cal llegir les estadístiq­ues de Catalunya, on les rendes més altes tenen un poder adquisitiu 16 vegades superior al de les classes populars, amb l’agreujant que entre aquestes últimes el 36% de les famílies tenen tots els components a l’atur.

Penso que no ens hauria de consolar que el tercer valor republicà, la fraternita­t, gaudeixi de bona salut, amb les oenagés en plena activitat, curulla de voluntaris i donants, amb una febril acció que, personalme­nt, no dubto a qualificar de molt útil.

Però m’adono que barrejo paràmetres i expression­s conceptual­s, antics valors republican­s i modernes situacions de la societat del benestar. I em disculpo, ja que, en definitiva, del que es tracta és de sensibilit­zar-nos que no podem fer passes enrere en la raonable equitat social aconseguid­a. JAUME VALLÈS Sant Adrià de Besòs

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain