La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 L’arma que alguns guerrers amerindis enterraven. Grinyolo d’espant. 2 Ressò italianitz­ant. L’enganyava. Armes vincladiss­es. 3 Sofre. La flor dels més ingenus. Que contenen Nb. 4 Objecte de qualsevol manera. Ajudaràs a la manera verdiana. Iode. 5 Ham mossegat. Tolls. En Maveric acompiada l’Eric. 6 Estepa de muntanya. Em llanço sobre el menjar mexicà.

7 Feu malbé la roba d’hivern. Si és de campanya pot ser canadenca o iglú. Doble obstacle a la francofoni­a.

8 Pot ser de camp o d’encenalls. Ne- rea Coll Estebaranz. Peu compost de dues síl·labes, la primera breu i la segona llarga. 9 As. Alabaran. Fonament en un equip de bàsquet.

10 Us instal·leu entre el brancatge. Ornaments que ressegueix­en els perímetres de les coses. Un miler.

11 Armadura verda. E. Sor agitació. Comencem a separar les coses.

12 Pujant a l’escenari per fingir que sou uns altres. Brolla amb autoritat. 13 Deduir, també. S’adona de la importànci­a del massatge tailandès per a la seva salut. Mostra tot el zel del món en no vocalitzar.

14 Pegant. Fulla modificada que porta els primordis seminals i que, en les plantes angiosperm­es, sola o amb d’altres, forma el pistil.

VERTICALS 1 Panera plana de forma ovalada. Furta d’amagat. És quan bec que perdo el cap. 2 La fi de l’espetec. Protegeixo l’espatlla del sol amb un bon diccionari. Emprenyada. 3 Astres que no admeten cap companyia. El germà del pare. Toca vores. 4 En un tres i no res. Peça imparella de l’aparell bucal dels insectes. Sifilític que apel·la a allò que és moral segons els reusencs.

5 Et porti lluny d’un riu romà. El congrego al desert. Flota com un capítol de l’Alcorà. 6 S’ho carregui tot amb la seva força espaordido­ra. Llinatge d’animals. Nitrogen. 7 Sol passar per damunt del sol. Aquesta té la mateixa temperatur­a mitjana a l’estiu. Núria Comas Tomàs.

8 Mena. M’ho apunto. 9 Anyellat. Pupil·les de porcellana. Li troba el Partit Comunista a l’ordinador però no ho diu perquè és políticame­nt correcte. 10 Iode. Navegada d’una manera relativa a Xènius. Eina circular proveïda de diverses dents de tall afinat que, segons el seu perfil, serveix per a fer galzes, cadells, boets i motllures. 11 Sang no pas d’orxata, però vegetal. L’adverbi inclusiu per antonomàsi­a. Blava immensitat. 12 Seny. Estany a can Carabassa. Fòsfor. 13 Lliga Cooperativ­ista Comarcal. Les mesures de superfície agrària que deixen pitjor gust de boca. Babau. 14 Que s’alimenta de fèmurs, el molt carcamal. Palla sense batre.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain