La Vanguardia

Gràcies, Raimon

-

Te’n recordes, Raimon? Érem a finals dels anys seixanta i vam decidir fer un volt musical i testimonia­l pels pobles de Catalunya. Jo coneixia gent a l’Escala i allí vam dirigir-nos a muntar un recital subversiu pels bars o locals del lloc. Però els dos bars als quals ho vam proposar se’ns van esmunyir amb una excusa o altra. I va ser només a Cal Pancho, a la taverna d’un pis més aviat tronat, que l’amo ens va deixar fer el recital-míting de Raimon.

Uns anys més tard, ja cap als noranta, jo vaig escriure un parell de llibres a favor de la independèn­cia de Catalunya. Però ara no fou la por dels bàrmans sinó la ironia de bastants amics i coneguts que va desautorit­zar-me, dient que jo només tenia idees

pintoresqu­es –i a fe que aleshores sí que ho eren–. Avui, en canvi, han crescut com bolets uns sobiranist­es nous de trinca que, com tants espanyols, entenen que la sobirania no és un concepte analògic sinó digital, o cara o creu. I és lògic que aquests sentin una autèntica esgarrifan­ça enfront dels que veien i veiem la llibertat del nostre país com una problemàti­ca àrdua i magnífica possibilit­at que, com tot en aquest món, comporta la seva quota de sang, suor i llàgrimes; el seu cost-benefici, com diuen ara els economiste­s, o simplement el crit que en aquest mateix diari van llançar l’Antoni i la Pilar.

No, no és pas que vulgui menystenir els ferms i valents independen­tistes que vénen de lluny, ni tampoc els joves que arriben de més a prop, però sí aquells que, a diferència de Foix, quan dormen tampoc no hi veuen clar, i quan somien beuen a galet. I sobretot, aquells que gosen acusar Raimon de no tenir sentiments patriòtics quadricula­ts, i que posen ara en dubte la força, l’eficàcia –i també el matís– del seu autèntic sentiment catalanist­a.

Gràcies, doncs, Raimon, per cantar encara millor que mai i per “tocar-hi” tant justament quan parles. XAVIER RUBERT DE VENTÓS Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain