La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Vent suau que tendeix a venir de ponent. Hi poséssim la mà al foc o la dipositéss­im damunt d’una bíblia.

2 Es mata a treballar com una bèstia. La capital de l’Aplec del Cargol. 3 Bot agitat. Lloc on es pot col·locar algú. Aquest ase està destinat a barrejar-se amb èquides molt nobles. 4 Barroc recarregat com pocs. Lil·liputenca que canta. Anar sense l’as.

5 Cxriatura angelical. Apuntada a una llista. 6 En un tres i no res. Aquestes tenen una forma sem- blant a l’instrument preferit de l’emperador Neró. Devastat. 7 Estança no apta per a hipertenso­s. Doblegat en baixar del Rolls Royce. Gel provinent d’Anglaterra.

8 Es difuminà malgrat la seva proximitat veïnal. Aquests no pateixen per la contaminac­ió acústica. Sofre. 9 Art laic. Antiguitat vital que pot ser de pedra o mitjana. El forat del nas. 10 Descansi de nit. Conclou. Porc degollat.

11 Desapareix un dels components del grup ABBA. El punt més alt. Entro en un espai i me’l faig meu. 12 El color morat dels pronoms febles. Que s’executa per vies indirectes. Núria Idiazábal Balanyà. 13 Iode. El cítric que fa entreviste­s sincopades a ‘La Segona Hora’ de RAC1. Mariner que des de la cofa dirigeix la maniobra de la part alta dels arbres. 14 Em fatigo de tant escoltar la Glòria. Retornà la dignitat perduda.

VERTICALS 1 Ratllats, ni que sigui per passos. Capità d’almogàvers.

2 Grup d’ocells que volen junts. Que viu en presència de l’oxigen. As. 3 Cabelleres del blat de moro. Xerrameque­s. 4 Quaranta-nou. Sentíem una gran aversió per algú. Pals retallats. 5 Fer un solc helicoïdal. Accepta l’herència diürna. Casanova bioquímic. 6 Vimeo per a abstemis. S’associa amb una reina jordana. De quina manera trobem un sufix habitual a Internet.

7 Mig penjat. Comença a adunarse. El cilindre de la rentadora.

8 El primer de tots. Dits presents a tots els llibres. Sostre natural. Est. 9 El cor d’en Carles. Adoben el cuir perquè quedi ben acabat. Isabel Garcia Soler. 10 Grup d’actors d’una companyia. Vessat, ni que només sigui oralment.

11 Dallarà els camps perquè les espigues en desaparegu­in. Víctima de sant Jordi. Duplica tot allò que li posen al darrere. 12 Al final no fa cap pas per esdevenir subjecte passiu. Faci la feina de sant Martí. Ajuntat. 13 Clavat. Esgarrapàv­eu. 14 Vies que no van mai pel camí dret. Pari la mà perquè hi afluixin la mosca.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain