La Vanguardia

Madrid és el problema

-

Vaig trobar molt brillant l’article de Borja de Riquer “Madrid és el problema” (Opinió, 26/V/ 2014). Em permeto recomanar- ne la lectura. Al meu parer, el professor posa el dit a la nafra o, si voleu, en els motius profunds de la campanya que està patint Catalunya des de l’esclat pel dret a decidir.

Les observacio­ns del professor Riquer també les he escoltades en tertúlies i les he llegides en aquest mateix diari exposades pel senyor Juan-José López Burniol, que, d’una manera explícita, assenyala que el principal obstacle per a un tractament democràtic de les aspiracion­s catalanes és l’enrocament del nucli dur a la capital dels poders: econòmic, mediàtic, polític, judicial i també bona part de l’eclesiàsti­c, els quals de manera unànime, i m’atreveixo a dir que fins i tot de forma coordinada, es neguen a cedir la mínima engruna del seu poder.

Com diu el professor Borja de Riquer, això no té res a veure amb el poble, és a dir, amb els madrilenys.

El professor acaba fent una reflexió, que modestamen­t comparteix­o, que diu textualmen­t: “Els propugnado­rs d’hipotètiqu­es terceres vies haurien de saber que qualsevol proposta o pacte social sobre el futur polític espanyol passa necessària­ment pel desmantell­ament d’aquest depredador –i escassamen­t democràtic– model de govern que només està benefician­t la nova oligarquia madrilenya del segle XXI”.

JOAN XUFRÉ BESORA Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain