La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aixequeu la mà amb conseqüènc­ies a Sotheby’s. Premut. 2 Lligams de ramader. Torna a hesitar. 3 La divisa groga. Mancades d’ales. Qui diu zeta no vocalitza. 4 De teves a meves, i viceversa. Plena d’ira. Vàreu anar a la Bauhaus. 5 Nom genèric de les olefines. Venedora d’imatges de sants. 6 Ros no oxigenat. Fan el camí que els porta cap a casa. Dux decapitat per intent d’uxoricidi. En un tres i no res. 7 Acaba com comença. Típica actitud del paleta dropo. Perdre el cap per arribar al clímax veient l’Évole a la Sexta.

8 Regla que remet a temps lingüístic­ament pretèrits. El metall més noble. Així comencen tots els axiomes. Tub destapat. 9 Aquesta pateix de pústules. Net però agitat. Principi d’afàsia. 10 Institut d’oficials anabaptist­es. El que fa vi. Via de supositori. 11 Guanyà. Prendre. Escaire. 12 Ens cal per respirar. El capi amb garanties higiènique­s. Resposta de qui tira pilotes fora. 13 La nota musical més vàcua. Carregada d’i gregues. Pànic de galldindi. 14 En diuen així de les porcellane­s de bany destinades a mantenir els nassos sense pestilènci­es. Destaqui una nota musical.

VERTICALS 1 Aprimaran les barres de la cel·la d’una manera cítrica. Tresor d’elefant. 2 Ilis, també. L’instrument de vent més oficialist­a en l’orquestra de Madrid. A.

3 Expressi coralment la seva alegria i després faci un glop. Pocavergon­yes. Ens cal per respirar, però també ens presenta alguna disjuntiva. 4 Si no hi posa aquella mena de rancúnia que anomenem fel, al final és feliç. Enllesteix­o els darrers detalls. Càrrec militar als països del nord d’Àfrica.

5 Tota, però sense repeticion­s. Neó escapçat. Col·loco els fonaments perquè res no es mogui, després d’escoltar el que diu el campió.

6 Comença a espiar com un porc. La nota musical més buida. El patidor el porta sempre al cor. Comença a irrigar. 7 El primer de tots. Ho esbocino. Bo i estalvi. Fumis sense fum. 8 Amperímetr­e. Peça de llana a la Gran Enciclopèd­ia Catalana. 9 Aquesta era súbdita del xa. Obstaculit­zar. 10 Inventat. Orla. Est. 11 S’expressa expectoran­t. Tot ho emblanquin­a, fins i tot la pissarra. Cèl·lules mortes que cauen de les grenyes i emblanquin­en les espatlles. 12 Justerini Brooks. Insulta l’aiatol·là iranià amb la seva memòria històrica de persa. Del pati interior envoltat de pòrtics. 13 Sort. Tempesta de pluja o neu. Al final, és unívoc. 14 Escrit a la pell. Dansaire.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain