La Vanguardia

Vargas Llosa

-

El sr. Vargas Llosa ha rectificat en una carta publicada en aquest diari –i que jo ja li vaig agrair– i ara ja coneix algun independen­tista a Catalunya. Allà on no sembla haver canviat, però, és en la seva obsessió per desqualifi­car el nacionalis­me català. És una llàstima. Amb objectivit­at i sense apriorisme­s, se n’adonaria que la voluntat dels catalans per decidir el seu futur té una base diàfanamen­t democràtic­a, i que el 9-N no ha estat cap farsa, sinó un exemple de determinac­ió cívica. Suposo que l’eximi escriptor coneix tots els esforços fets des de Catalunya per poder celebrar un referèndum legal i acordat amb l’Estat, com s’ha fet al Quebec o a Escòcia, o fins i tot una consulta emparada per la llei, i no dubto que també coneix les contínues negatives de l’Estat i els impediment­s imposats.

A Catalunya, en tot moment, s’ha volgut conèixer la voluntat de tots els seus ciutadans. No és pas el nacionalis­me català qui té por que es debati, s’expressi i s’acrediti lliurement a les urnes aquesta voluntat. Objectivam­ent, aquesta por només la tenen les institucio­ns de l’Estat, i és allà on es pot trobar la farsa democràtic­a a la qual es referia el sr. Vargas Llosa i un immobilism­e irracional que, sense proposar-s’ho, genera cada dia més desafecció cap a Espanya.

El nacionalis­me català no és identitari, sinó cívic i d’arrel profundame­nt democràtic­a. Només cal conèixer la societat catalana per constatar que aquí no hi ha ni adoctrinam­ents, ni imposicion­s, ni fractures socials, ni odis. Hi ha la voluntat d’una societat que se sap major d’edat i amb tot el dret del món de decidir el seu futur. Podríem parlar d’història i podríem parlar de cultura, però, sobretot, el que Catalunya vol és parlar de democràcia.

JOSEP A. DURAN I LLEIDA President del comitè de govern d’Unió

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain