La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Feia anar cartes sense matasegell. Assenyali amb el dit acusador. 2 Venerades com peixos. D’això... com si fos d’all.

3 Al bell mig del mur. Mori per absència d’oxigen. Faig empal·lidir.

4 Fabricants de pues per als telers. Les dues lletres que presideixe­n els lloms de les carpetes de factures o albarans. Sisena sense el tercet de vocalistes. 5 Al nord de l’Àfrica. En un cert sentit, presonera. Tremolo, també. Ens cal per respirar.

6 Arma blanca kantiana. Ressons de societat que ateny don Umberto. Filferro. 7 Associació Nacional de Llibreters. Facis servir una notació semblant a la del tennis. Pega sense vocalitzar. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 8 Reposaves tot imitant el número quatre. Eversió de la parpella inferior, ai uix. 9 Us fiqueu al llit amb el líder dels Rolling Stones. Corrons d’estampar.

10 Relatiu a la Maria, també, com marià. Ficareu. 11 Do arcaic. Aquest mai no fa passos gaire arriscats. Xavier Navarro Cercedilla.

12 Mig miler. Donar un bany d’àcid als teixits per destruir-ne les ma- tèries minerals, millorar-ne el tacte i fer-los adquirir cracant. Ressò literaturi­tzant. Ens cal per respirar.

13 Vagaregi per la memòria històrica dels batasunos. Aquesta en va sortir sense cap os trencat. Fèmur. 14 Assassinar vegetalmen­t. El sepultarà sota una pluja pètria.

VERTICALS 1 Lladraràs com un cadell. Ens endiumenge­m per canviar-nos de casa. 2 El sud perd els seus símbols. Ostentat d’una manera molt notòria. Raresa d’ateu.

3 Pot ser elàstica o d’esborrar. Amanir. Destresa ben remunerada.

4 Abaixar les banderes de l’asta. Cairota que imaginem posada de perfil. 5 Bicolor. Client. La més vibrant de l’alfabet. 6 Principi administra­tiu. Tenies una certa identitat. Esquivà. 7 Rees decapitade­s. Remeu enrere. Eina de tall per a la sega. 8 Missa sense cap ni peus. Rústec, brusc, gens refinat. Tresor d’ostra. 9 Símbol septentrio­nal. Tavernes. El setial del rei dels llamps. Crit d’alerta. 10 El comparteix­en les flors i els sacerdots. Una altra denominaci­ó de pròtesi que ha caigut en desús. 11 Ballen hula totes llevat de la muda. La danya tot colpejant-la amb molta violenta, segurament a la zona del coll. Cap de cadernera. 12 Qualitat de pla que impacta la joiera. Faig anar una embarcació com els gondolers venecians, amb un bastó que toca fons. Acaba com comença. 13 Rams de porta. Accepten una herència. El metall més noble. 14 Que obeeix a la mateixa llei. Aquesta desprèn líquids força dolços.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain