La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Esquilaves les ovelles de la iaia Antònia. Amarat en uns colorants de ressons jueus.

2 Els parles d’orgasmes i no els fan ni fred ni calor. Bo per al conreu.

3 El primer de tots. Se’n desprén a canvi d’un pagament. Post de fusta guarnida amb claus lleugerame­nt inclinats on hom col?loca les bitlles de trama en distribuir-les als diferents telers d’una fàbrica. 4 Ovella ben abrigada de manera ben natural. L’esperat final del combat. Sembla màgic fins que se li’n va la mà.

5 Ara fem l’article. Toca sense oxigen. L’acció de sentir l’olor d’alguna cosa. Ens cal per respirar. 6 Serveixen per a junyir i també per a sotmetre. Rèpliques brusques que ens fan pensar en la sinusitis. Sagí d’ensaïmada.

7 Associació d’astronaute­s ditiràmbic­s. Així comencen totes les cabòries. Bot anaeròbic. Capa, sobretot quan és de pintura. 8 Localitza Kung Fu. Fa un test. 9 El parlaven els antics vènets i, potser, els famosos filisteus bíblics. Ventet suau que sembla dedicat a una russa.

10 Engraellat de ferro en el qual antigament hom cremava teia per fer llum al carrer. Microorgan­ismes peludets. 11 L’arbre que remet al ioga. A temperatur­a ambient, o del temps, que diuen segons on. Nissaga sense redundànci­es. 12 Res no és. Bot de pell de bou. El punxó dels pollastres. Est. 13 Ho fa amb la porta quan vol airejar una estança. Concili. Futur gallinaci. 14 Mancat de vivor. Pertanyent­s al poder absolut d’un dictador que es nega a estrénye’s el cinturó.

VERTICALS 1 Assegut a taula menjant i bevent. Els protagonis­tes d’una corrida són els únics que, encabat, ja no corren mai més. 2 Pinyol. Alabaríem allò. Deliciós. 3 Cauen volves. Xiscli. Principi ornamental al forn.

4 Que surten, com el sol cada matí. Esfalerite­s, o sulfurs de zinc. 5 Privat dels seus atributs masculins. Treballar la fusta perquè agafi formes prismàtiqu­es. Ens cal per respirar. 6 La seva, a Mallorca. Reina de l’escaquer. Roseguis com un petit rosegador de clavaguera. 7 Calba que foragita gossos. Acatà les ordres del reietó àrab. Aplegat. 8 És quan besi que perd el cap. Ressons. L’os del cap. 9 Nitrogen. Els set trossos negres d’un conegut trencaclos­ques xinès. Digeria com tot una senyora. El metall més noble.

10 Bots. Lluïda. 11 Aglà mossegat. Que té la propietat de cremar. Principi sentimenta­l. 12 Punt craniomètr­ic sagital situat en la intersecci­ó de les sutures coronal i sagital. Ratllant la roba després de llegir un llibre d’en Boris. Iode. 13 L’espai que controlen els que s’autoanomen­en controlado­rs. Magnetitzi. Sí provençal.

14 Queratocon­juntivitis. Reposes a l’Alt Urgell.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain