La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que es poden sentir, sobretot si són automòbils d’una reconeguda marca alemanya. Lloança.

2 Dormiu drets. Exposició a l’acció química de l’aire 3 URL barrejada. Clavat. Dorm amb el cap tapat. 4 Acabada d’arribar. Desplaçar-se. Educa els menuts. 5 Centúria. Comença a avaluar-ho tot. Ramats de truges i garrins. 6 Sencera. Vehicle de lloguer especial als Estats Units. Principi de sobirania. 7 El principi i el final del seny. Na Campbell quan signa sense donar la nota. Unitats de superfície agrària que deixen mal gust de boca. Sofre. 8 No oferiu la submissió esperada. Radiat. 9 Carles Machín Llorach. Segellin un missatge de tal manera que no es pugui obrir sense que es noti. Principis de novembre. 10 Ens cal per respirar. Indret ple de ruscs. Pati interior envoltat de pòrtics.

11 Peixos també coneguts amb el nom d’anfosos. Comença a iterar que és del nord d’Itàlia. Buida la bufeta i en surt. 12 Perill que oculta el marisc. Extrem de l’el·lipse que qualsevol planeta del sistema solar descriu al voltant de l’astre rei. S’acosta, caminant enrere.

13 Han perdut una porteria de futbol. La part interior de la nansa per on entra el peix. Insult que fereix algú. 14 El tipus de cursa automobilí­stica que prefereixe­n els fabricants de productes per netejar cotxes. El fem honoris causa.

VERTICALS 1 Poleixis pedres precioses. Cultivar l’hort d’en Conrad.

2 Es mira el carbó sense preocupars­e per l’ortografia. Planta herbàcia que té una arrel tuberosa que sembla una d’aquelles salsitxes de Purlom que deien: ‘menja’m, menja’m’. Estri de la feina. 3 Rondat, de pub en pub. Cases que poden ser de foc. Escaire.

4 Matrícula de navegant. Quan és informatiu t’informa del que ha passat just abans. Pot alt que pot contenir conserves o medicament­s. 5 L’abella anglesa que bela que com una ovella catalana. Que tenen una tija tan curta que sembla inexistent. Cloenda.

6 Es doblega el colze en baixar del Rolls. Que serveix de suport. Parella d’asos. 7 Est. Pilar sortint en la superfície d’un mur, que el decora i el reforça alhora. Pot ser de sol o de lluna, però sempre es fonamenta en una certa ocultació. 8 Fer el primer cop. Sals de l’àcid àuric. Nitrogen.

9 Predecesso­r de romà. Iridi. Institut de Gnoms Veritables. 10 Rel agitada. Ho fan amb la bíblia, el càrrec o la bandera. Contenidor de vi més gran que una bóta. 11 Sempre sona per damunt del sol. Foradem el terra. Zones. 12 Pacte musical. Ho percebi per l’oïda. Do arcaic. 13 Sentiries. No s’hi apressi gens, ans al contrari.

14 Restats als llocs on eren. Ratllàvem la roba.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain