La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Qui en sembra sembra la discòrdia. Anirà a parar. 2 Engreixa un animal i plora. Escassejat.

3 El fot per absència d’oxigen. Que produeix pedra. Estimi l’Associació de Municipis per la Independèn­cia. 4 Palmereta. Transpirac­ió àuria. Figura futbolísti­ca. 5 Artèria fluvial amb projecció televisiva. Bategi cada cosa. 6 Dos menys zero. Blava immensitat. Transpiri gèneris. Doble revolt perillós. 7 Bo. Part d’un marc, rebaixada de gruix, on ha de venir a batre la porta. Institut Ramon Llull. Milla peninsular. 8 El primer de tots. Divers com en Nicola. Pintures col·locades rere l’altar.

9 Volem el cap de na Ifigènia. Qui n’està tocat no hi toca. Grata per treure tot allò que hi quedava adherit. 10 Element de la taula periòdica que acaba a la cua dels ànecs. Elidí la inicial per arribar a l’Àsia Menor. Alguerès. 11 L’invers prosaic. Rovell. El campió fot el camp.

12 Pronuncio el nom d’un mur de contenció. Viatjàreu. Tenir sense vocalitzar. 13 Que ressona. Tiri cap a avorrit. 14 Cobertes de nimbes. Atac de còlera entès com a HCC.

VERTICALS 1 Vent suau de ponent que té nom de joia. Tanquen el seu periple vital per pròpia iniciativa.

2 Imaginada. El poble antic que ha quedat associat al mercadeig en l’imaginari mediterran­i. 3 Tribunal Constituci­onal. Poden ser trencades o senceres. Cargol a cals avis. De quina manera podem trobar un contenidor? 4 Procurar que els subordinat­s compleixin les seves obligacion­s. Raresa d’ateu. Casanova bioquímic. Al capdavant de la península ibèrica. 5 Rabí degollat. Xopa. Lligadura militar rígida de forma troncocòni­ca, amb visera.

6 Acabats d’arribar al món. Es mudin per anar a jugar al billar. Sofre.

7 Còpula. Era el protector dels ous o no ho era? Ajudaré a la verdiana manera. 8 Manera de parlar d’un gremi quan té una copa a la mà. A l’entrada de Transilvàn­ia. Ho oferiràs de franc. 9 Transports molt ràpids. Posen els pèls de punta.

10 Arrana l’as. El rescabala, pagantli prou per compensar la despesa que ja havia fet. Palmereta. 11 Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira. Blindo. Pic escapçat.

12 Em fatigaré. Lent d’augment que és la pera. Àpat que no et permet repetir bistec. 13 Grups de caps de bestiar, acompanyat­s per tota la resta del cos. Estructura musculo-cartilagin­osa que té diverses funcions: respiratòr­ia, de deglució, expectoran­t, tussígena, protectora, fixadora i fonatòria. 14 Gir peculiar d’un dialecte grec que trobareu al pis més elevat. Antics grecs que adorarien la senyora Day.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain