La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho embruti tot entre dimarts i dimecres, per França. Sortir a tot drap lliscant per la superfície de l’aigua. 2 Les sabates d’aquest acaben totes molles i plenes de puntets blancs. Subtil fins a extrems quasi virtuosos. 3 Mitja desena d’amants de Churchill. Ocell negre i blanc que té nom onomatopei­c i relacionat amb la dolce vita. Mancat de testicles. 4 Sortida profession­al que tothom busca. Proveïdes de lobus i amb la boca una mica oberta. Acaba com comença.

5 Presència i voluntat omnipotent de la divinitat. Es diu d’una base, d’un alcohol o d’un Mosso d’Esquadra amb tendències sarcàstiqu­es. 6 Tot terreny. S’hi fixa, en el Quico. Caníbal que abomina els gossos. Conec la seva situació a la brúixola. 7 En un cert sentit, jornada. Enfocat cap a una manera de fer. Tens as protegides per l’hidrogen. 8 La més vibrant de l’alfabet. Agiteu un mer rem i ho tindreu. Punta de torpede que remet a una divinitat nòrdica. Assistir a la santa missa. 9 Apressamen­t a la cuina. Relatada. 10 Esbocino. Associaicó de naturalist­es longànimes. Res no és. 11 Engega llums o flanqueja por- tes. Supera la seva històrica aversió a la fruita dolça. Fer que es mantingui a flor d’aigua. 12 En Dario, premi Nobel italià. Divideixo en tres parts iguals. Comença a fer el trapella.

13 Vagaregem per l’espai sideral. Trípode. 14 El topònim nordcatalà que trobem a més plats. Passava de la vida a la mort.

VERTICALS 1 Esbombar a tort i a dret. Acumulacio­ns capil·lars dignes dels que van pel món amb perruca. 2 Mullar lluny de casa. Impacti la bimba amb el peu. Posa els rems en vertical per saludar al final de la cursa. 3 Que no pot ser més. Correcció en les maneres, el captenimen­t d’algú. El cor d’en Carles. 4 Publiquem llibres sobre la Piaff. Peixos bada. 5 Comença a rovellar-se. Reprodueix­is una nitració. Tornem a agitar el rem. 6 La roba del mandril. La nota musical més vàcua. La comences pacient, et pot fer posar malalt i l’acabes fet un doctor. Sofre. 7 Còpula. Xocant de cap amb les soques. Que no és producte de cap trampa. 8 Detergent que és doblement recomanabl­e. Ho ofereixo de franc. Enravenat. 9 Sol precedir totes les condicions. S’ho mira de lluny. L’aliatge més freqüent. 10 Dignitat de qui administra una abadia. Guineu. 11 Escriptura grega que es va donar a Creta. Ho embelleixo. Hi deixo cinc cèntims de pneumàtic.

12 Molt curt de vista, que no hi veu bé. Varietats d’òpal incolores i transparen­ts. 13 Associació de lladres reconsagra­ts. La cabra més esvelta. Associació de ramaderes únicament iemenites. 14 Banyegades tan ricament. Ho devasta tot.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain