La Vanguardia

Ciutadans invisibles

-

Avui fa bon dia, hi ha mercat i es respira un ambient agradable. En una cantonada, hi ha una dona. Allà de peu davant la terrassa d’un bar. Es veu que està embarassad­a, a punt de parir molt probableme­nt. Porta la roba bruta i descuidada. Se li veuen les cames, inflades, vermelles, amb ferides. Porta el cabell curt, ros, podria ser una dona guapa. Té la cara plena d’esgarrapad­es però no són recents, s’han fet crostes i semblen profundes. No es mou, està desorienta­da i la gent passa al seu voltant, esquivant-la per no topar-hi. Jo faig el mateix, tinc pressa i no paro.

Ara han passat tres quarts d’hora des que m’he creuat amb ella. Ja no tinc pressa i decideixo anar a veure si encara continua per la zona. No la trobo i pregunto al bar. De fet, la coneixen. La cambrera m’explica que sempre està pel carrer, que li ofereixen menjar, un cafè i ella es nega. Diu que ha trucat a la policia, però la dona ha sortit corrents.

De totes maneres trec el mòbil i marco el 061, tampoc sé molt bé on s’ha de trucar en una circumstàn­cia així. Els hi explico la situació i m’informen que si és major d’edat i no vol acceptar ajuda no se la pot obligar, que són situacions socials legalment complicade­s. Resumint, podríem dir que no s’hi pot fer res.

M’imagino el final escrit de la història d’aquesta dona. I la del seu fill? Podrà ell almenys començar una història? Em vénen tantes coses al cap... Tots hem vist pels carrers de Barcelona circumstàn­cies similars, però aquesta en particular, suposo que pel fet d’estar embarassad­a, m’ha cridat molt l’atenció. Ha despertat en mi l’ànima crítica cap a un sistema que tolera la situació d’alguns dels individus de la societat. Molts cops són gent malalta, drogoaddic­ta, alcohòlica o que no ha tingut l’oportunita­t de triar. Fa pena veure com som capaços de creuar-nos amb una realitat tan dura i que ja no ens afecti. CATERINA PEREIRA BORRÀS Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain