La Vanguardia

Adolescent­s i violència

-

Llops transvesti­ts d’ancianes, històries d’elefants voladors, de guerrers que feien les croades, de relacions de concubinat­ge d’una senyoreta amb set homes, de les proeses bèl·liques d’un sergent amb nom d’animal i de nens que no volien créixer i que tenien la capacitat de volar.

Aquestes i altres històries van formar part de la infantesa de moltes generacion­s. Més tard vam fer-nos grans llegint obres

clàssiques que exaltaven els murris que feien petits robatoris i trapelleri­es als discapacit­ats, fet que els elevava a la categoria d’herois. En d’altres, el protagonis­ta era obligat a l’intrusisme profession­al en el món de la medicina a cops de bastó, cosa que es venia com una gran comèdia.

S’enaltien les virtuts del galà que enganyava les dones o els matrimonis de conveniènc­ia. S’elevava a gran obra el suïcidi dels adolescent­s per mals d’amor. Fins i tot la gran icona de la literatura ens narra les aventures d’un personatge foll després de llegir determinat­s llibres.

I encara que els personatge­s no es presentess­in com a models, també llegíem obres on es produïen parricidis o relacions incestuose­s per aconseguir el poder.

I ara per a algunes persones sembla que la majoria dels problemes de l’adolescènc­ia vénen produïts pel visionat de determinad­es sèries televisive­s o per l’ús abusiu de determinat­s videojocs. Massa simplista.

DAVID URIACH Gualba

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain