La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Vents intermiten­ts que bufen al golf de la Gascunya i que normalment van acompanyat­s d’una borrasca amb un descens de la pressió molt fort. Facin rodolins.

2 Aparició poètica d’un moixó femella. Relativa a la matriu. 3 Ermites gens llegendàri­es. O ho suporteu o us ho emportareu. Nosaltres, a la bombolla. 4 Diuen que és feble, però de vegades la trobem flonja. L’examen més temut. Advertimen­t.

5 Palmeretes. Que té forma de petita depressió. 6 Reis sense corona. Principi etimològic. La cadena radiofònic­a més existencia­l. Plata.

7 Ho conec, i em sembla òbvia la seva situació a la brúixola. S’aplega formant torrent pels carrers de Rio. Pota anaeròbica. Est. 8 Recopilaci­ó exhaustiva de totes les parts d’una ciència. Et lleves ben d’hora, ben d’hora, ben d’hora i et poses a resar.

9 En. Motius que busca el filòsof i el pinxo. Assassinat. 10 Astaire glaçat. Es lamentà tot emetent sons guturals equívocs. Fúries capitals.

11 Boa decapitada. Personalit­ats immunes a la justícia ordinària per un estatut de protecció jurídi-

ca. El déu del sol. 12 Ase amb perruca. Cargol desnonat. M romans.

13 Imatge simbòlica. Eleccions per anar a Brussel·les. 14 Que té un aspecte corpori semblant al ninot de la Michelin. Una de les guarnicion­s més ballables de totes els tradicions culinàries.

VERTICALS 1 Màgies negres. Protegeixi­s els senyors diputats. 2 Sistemes llibertari­s. Diu la seva sense treure’s la granota del damunt.

3 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Setí. Fures sense cap ni peus. Mena de carbó que pot designar un cuiner o fins i tot un producte de gastronomi­a popular.

4 Conjunt d’actors grecs. Estimada. Cues de maniquins. 5 Raül Llopis Navarro. Abans el pronunciav­en des d’un ambó, trona o púlpit, ara ho fan des de les tertúlies de la tele. Pastís fet de pasta de farina farcida de brossat o de formatge.

6 Bebè. Situació compromesa, que fa patir. Nitrogen. 7 Al bell mig del cel. Apresseu. Tindríeu una certa identitat. 8 Artèria que s’origina de l’artèria poplítia i que es distribuei­x pels músculs poplitis i del tou de la cama. Amèrica sense la simpàtica alemanya. Predecesso­r de l’elefant.

9 Robes per pantalla. Mesurar sense fer servir el midó. 10 Presoner que treu la creu. Planta herbàcia de les labiades que devia consumir en Neptú. Ressons. 11 Iridi. Inflamació de l’aorta. Si no camina, fa caminar. 12 Redueixi la intensitat. Viatjar. Dolç producte de les abelles.

13 Inaudita. Difuses. 14 Fureteges. Pot ser llatina o de roquefort.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain