La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Faria augmentar la població ovina. Esgarrapad­es afectuoses dignes dels amants valencians segons Vicent Andrés Estellés.

2 Congost que remet a Angela Merkel. Abundància. Rea decapitada. 3 Llis i literari. Reprodueix­o les condicions meteorològ­iques que congelen les plantes. Llengua que viu en contacte amb el català de l’Alguer. 4 Relatius als patis interiors envoltats de pòrtics. Faci com el vent quan bufa sobtadamen­t. 5 L’arbre que ha tingut més recorregut televisiu a TV3. Predecesso­r discutible de la gallina. Estri per a la feina. En un cert sentit, remo enrere. 6 Cavitat formada per una roca o altre objecte submergit, que serveix d’amagatall als peixos. Que menja de tot. Acaba com comença. 7 Relatiu als musulmans primigenis. Brollà de la zona submarina. 8 Abaixem el cap i acceptem les seves condicions. Carles Sala Barrufet. Disquisici­ó avorridíss­ima. 9 Sofre. Clou. És quan tibi que perdo el cap. Principi d’eficàcia. 10 Ornament cisellat en baix relleu. Estoig natural de perla. 11 Òscar López Ulibarri. Impregni de iodur. Setí. 12

M’hi quedo, sense moure-me’n ni un mil·límetre. Relatiu al líquid més deliciós. 13 La més trencadiss­a de l’alfabet. Passada a penes fregant. Pol?len que les abelles recol?lecten de les flors i guarden al rusc com a reserva alimentosa. 14 Suport d’un ast que sembla cridar la cuinera. Setmana d’altes temperatur­es.

VERTICALS 1 Clivella, obertura estreta. Foscos, que són a l’ombra. La balena de Mallorca i Menorca. 2 Segons com, inflamaré. Les liliàcies que ara tothom associa a l’adjectiu vera. 3 Emprenyat a la irlandesa. Substància resinosa que flueix de l’estepa de muntanya. En un tres i no res. 4 Dues escales de pintor, de perfil. Rombal. Ho comparteix­en la mare i el pare. 5 Us expresseu com un lleó. Fer anar la clepsa. 6 Iode. Quan la rea perd el cap. Principi occitanist­a. Poden ser de gel, de pisos, d’espiral o electorals. 7 Caminem com els quadrúpede­s quan coordinen les potes de cada banda. Cap militar nord-africà. Principi actiu. 8 Aquestes semblen com les ósses. Estoig que comparteix­en l’odontòleg i el violinista. 9 Principi anòmal. Aureoli algú que no vol una presó a prop de casa, not in my backyard. Que es manté després que et pessiguen. 10 Ribes gens romàntique­s. L’arrel comestible més festera. Formiguer. Disjunció. 11 De sant Jordi o dels Vents. Embelleixi­s aeroports parisencs. Comença a fer tard.

12 As. Concedeix un premi. Ordeixo plans. 13 Faci avançar una embarcació amb un pal. Repetires. 14 Aquesta gaudeix amb el patiment ali. Aquesta pateix un trastorn d’expressió.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain