La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Desprendre’s d’algun be a canvi d’un estipendi. Envestiré la xarxa com un peix. 2 Guardar l’espasa. Expressen. 3 Sodi social. Sotragués. Cant de cigne que foragita el gos. 4 Apropament al preu de fàbrica. Ajuntava. Expressió recurrent d’un mallorquí. 5 Metres com a mesura de longitud. Esgarrapem algú amb finalitats pal·liatives. 6 Associació de generals calamitoso­s. Al final idolatres una de les emissores del teu comandamen­t a distància. Dia sense albada.

7 Sant. L’estimaria i no et dir com es diu perquè ja ho saps. Ester Balcells Xirinachs. 8 La més vibrant de l’alfabet. Estil inconfusib­le de dibuixant. Transtorn diabòlicam­ent antic. Reia en perdre el cap.

9 Na Gardner. Xerraven. Nitrogen. 10 Ocell dels passerifor­mes. Proverbi. 11 Matèria explosiva molt sensible usada per a encendre la càrrega d’una arma. Relatives a les corrides de toros. 12 Ho elabora d’una manera molt musical. Onomatopei­es que imiten un so fort i sobtat. Mà de morter.

13 Tallo en sec una operació informàtic­a sense cap relació amb la natalitat. Apuntin algú al cens del poble. 14 Contingut d’un cabàs ple. Copsat.

VERTICALS 1 Sang destinada a ser venuda. En un cert sentit, els camps on creix la planta que ens permet fotre’ns bons tallats cada dia. 2 Aflaquit per malaltia. Me’n gloriejava, d’aquest ventall. 3 Rere P fa partit hegemònic a Euskadi. Organitzac­ió no governamen­tal. El material de les pólvores blanques que tots imaginem a les natges d’un nadó. Al capdavant d’un observator­i. 4 Deshidrata­r a l’engròs. La malaltia que feia caure la pell a tires. 5 Ser-ne significa provocar la hilaritat general. Antics predicador­s musulmans.

6 Gent amb el cap tapat. Caçar el bestiar pel coll. Queixalada que molts li clavaríem a na Kate.

7 Excedir-se amb un conductor d’autobusos. Obsequis nadalencs. Acaba com comença. 8 Antiga espasa al capdamunt de totes les branques. Qualifica algú d’alguna manera. L’esperat final del combat. 9 Res no és. Que té la pell ratllada com un tigre. En el seu dia, va ser Unitat del Poble Valencià.

10 M’ho empescaré. Provoquen disfuncion­s en els motors. 11 Cargol. El més ruc de la base. El món dels que fan llibres. 12 Moixó que t’atura. Pit mig tapat. Benestant, que gaudeix de benanança. 13 Em doni. Gemegava davant na Farrow.

14 L’engospa. Adobant santament amb l’ajut de na Marie Brizard.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain