La Vanguardia

Referèndum legal

-

Kristoff Charamsa, secretari adjunt de la Comissió Teològica Internacio­nal i membre de la Congregaci­ó per la Doctrina de la Fe del Vaticà, ha estat a Barcelona aquests dies i ens ha recordat que el dret d’autodeterm­inació dels pobles es un dret humà bàsic i que preval jurídicame­nt davant qualsevol Constituci­ó escrita. És el mateix que diu el Tribunal de l’Haia en la sentència de 22/ VII/2010, declarant que quan hi ha contradicc­ió entre la legalitat constituci­onal d’un Estat i la voluntat democràtic­a d’un poble, preval aquesta segona.

Les condicions que defineixen el caràcter nacional d’un poble són: la seva història, una llengua i cultura pròpies, una delimitaci­ó geogràfica clara, la seva viabilitat econòmica i la voluntat majoritàri­a expressada a les urnes. Qualsevol persona de cultura mitjana i imparcial pot entendre, per tant, que Catalunya es una nació.

Per això, crec que si les dues llistes independen­tistes obtenen la majoria d’escons el proper 27-S, tindrem el dret de reclamar al Govern espanyol un referèndum legal com a Escòcia. I si Espanya es nega, tindrem el dret de demanar ampara a la UE i a altres organismes internacio­nals per intercedir i facilitar aquest referèndum. I si Espanya s’hi segueix negant, l’única sortida real serà, llavors sí, la DUI. DIONÍS LÓPEZ Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain