La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Relatiu al cobrament excessiu d’interessos. Més avorrit que un dia de dejuni per a un bulímic. 2 Foragitem els gossos de les cales. Carns ben estofades per l’apicultor. Portada dialèctica. 3 U radioactiu. Tretes d’un tros de suro amb instrument­s tallants. 4 Pledeja, disputa. Bosc de roures. 5 La part posterior del camió. Passejant amb lil·liputencs. Tan prim que et fa fora dels llocs. 6 Crit d’auxili quan s’acaben els arrossos. Relatiu a la musa inspirador­a. Jugades d’escacs gens brillants, però eficaces. 7 Comença a recordar. Destresa ben remunerada. Covador. El primer de tots. 8 Banc de masia que ha acabat investit de dignitat parlamentà­ria. Volem el cap de l’ogre. Decímetre cúbic. 9 Septentrió. Vidus decapitats entre els romans en un moment determinat del mes de març. Doll que pot ser de sol. És quan bec que perdo el cap. 10 Tribunal Constituci­onal. Repetida. Lluís Soler Salicrú. 11 Sala de tortura professora­l. Naps rodons. 12 Invertir la posició. Dispositiu electrònic semiconduc­tor. 13 Espeterneg­at. En un cert sentit, amara el cànem en aigua corrent. 14 Vermell fosc que denota una certa edat. Guarnir amb tota mena de pedres precioses.

VERTICALS 1 Xiscli. Neteja els draps bruts de l’Agència Tributària Espanyola. Va tan cega que no vocalitza.

2 Aquestes llueixen sempre una cara de pal que no te l’acabes. Guarir.

3 Fet servir a l’americana. El pelà a la manera del món civilitzat. Eslògan que pot figurar als escuts d’armes.

4 La més vibrant de l’alfabet. Infants. Sentien una profunda aversió. 5 Companya sentimenta­l. En un cert sentit, el conjunt de músics de la universita­t. Al final, és el color atzabeja. 6 La nota musical més vàcua. Viatjar amb el seu tarannà. Assenyat.

7 Isabel Llopis Xarrasquer. Ho copso. Sèrie de coses posades l’una al costat de l’altra al llarg d’una corda.

8 Ho sentiran. Uneix fulls a través del metall. Volem el cap d’esports.

9 Repeteixin sons. Acceptaran una herència tot dient: ah. 10 Ocell encorbat que es caracterit­za pel membre que porta al nom. De la regió coxal. És quan fujo que això no té ni cap ni peus. 11 Fer servir les coses a l’americana. El mes de cada dia un raig. Sento una profunda aversió.

12 L’angle recte. Defecte. La flor dels ingenus. 13 Que no es pot publicar. Restaura un objecte daurat posant or a les parts que havien deixat d’estar daurades. 14 Objecte. Els escandinau­s que tenen una fama infundada de fer l’orni. Aliatge a la cervesa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain