La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Varietats d’avellaner sobre els quals va escriure Agatha Christie. Prisma rectangula­r de suro tallat segons les dimensions adequades al tap que n’ha de sortir. 2 Ara fem l’article. Travessant, potser els mars. Ressò literaturi­tzant. 3 Eminències òssies anòmales a la columna vertebral. De la natura de les pestanyes. Aquesta carn no és pas de gos. 4 Tosa anaeròbica. Estació de servei al bell mig del desert. Expressen la seva hilaritat.

5 Ens cal per respirar. Glop anaeròbic. Ajunten peces amb l’ajut d’un bufador. Est. 6 Que es lleva la vida sense ajuts externs. Laringe, també. 7 Fa que el globus prengui tot el seu volum. Aquesta pren la forma semblant a la d’una lira. 8 Al final es relaxa. Agrenc i de grans dimensions. Sol precedir sa majestat en qüestió de crims. 9 Ventositat­s que els anglosaxon­s consideren molt animals. Queixes pels guixos escapçats. Comença a sentir-se sàdic.

10 Doble obstacle a la francofoni­a. Ens fatiguem. Tinc una certa identitat.

Lluís Jaume. 11 Ho aïllaràs. Dilatat. El primer de tots. 12 Un miler. Pla. Fer-se gran sense caure de l’arbre. 13 Davanter centre. Aquesta persona fa de camàlic traslladan­t equipatges. 14 Invocació que es repeteix tres vegades en una oració, com ara sant, sant, sant. Convidat.

VERTICALS 1 Enfosquit. Que ha perdut gruix i greix. 2 Veles retallades. Porters de palau. Al bell mig del carrer.

3 Gros i bru. Numerat a la part baixa de cada full. Amaneixi amb crits tirolesos. 4 Arcs escapçats que fan perdre calés als rics. Lluís Comes Fosalba. Desproveïd­es de banyes.

5 Ermites gens llegendàri­es. Obstrueix, o bateria. Sac de gemecs.

6 La fusta que més alimenta. Aquests es dediquen a vendre ganivets. Punt de màxim plaer sexual. 7 Vaca helvètica per tots quatre cantons. En té sempre el rodolí, i de vegades fa patir. La nota musical més personal. 8 M’hi associo abans de patir la llei del Talió. Dilema entre un angle recte o una creu, en tres lletres. Agitació al mas.

9 Centre Nacional d’Intel·ligència (sic). Els metres que corre Usain Bolt sempre ho són. Fereixi l’ocellet d’en Muhammad. 10 Entretenir-se en un indret, sobretot a la tardor. Ajunten peces metàl·liques. 11 Res no és. Còdol procedent d’una riera. Prudents.

12 La nota musical més vàcua. Aplegades. Fet fora apuntat amb una pistola. 13 El gust amarg d’una unitat de superfície. De la nàpia. L’adverbi més actual. 14 Lligat estretamen­t amb una cosa de la mateixa natura. Exorcitzat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain