La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Enravenats i quasi oberts. Rebentada. Crit d’elevació de criatures. 2 Doble revolt perillós. Ajorni la contractac­ió d’un nou profession­al. Rebuda. 3 Que conté bilis. Remuguis a la vora d’un cotxet que fabricava l’Austin Morris. 4 Romp per absència d’oxigen. Relatiu al priorat o al penedès, així en minúscules. Aliment de vaca que els britànics no tenen pas present. 5 Posi traves del dret i del revés. Habituals. Còpula.

6 La part del darrere de l’iglú. Respiració que ens permet posar el pilot automàtic. Interrupto­r de corrent elèctric. 7 Tasta a glopets en un cóctel on es discuteix una de les grans polèmiques del sector cultural. Sucar amb tomàquet. Fars mig tapats. 8 As. Afirma que una cosa és certa, encara que no ens hi càpiga al cap. Al final s’hi acosta. 9 Parcel?la no gaire extensa de terra de conreu, dedicada generalmen­t a la vinya. Aquesta té una constituci­ó vigorosa. 10 El patidor el porta sempre al cor. Enfosquia a còpia de sutze. Gran Canària. 11 Raül Soler Domènec. Torxes endavant. Aneu a

parar. 12 Els deixem per morts. Les cabres més esveltes. Iode. 13 Llitet que atreu les cançons més dolces. Revestit de roba. 14 Em marceixo. Observat amb intenció. El pecat capital dels irlandesos.

VERTICALS 1 Treu els arbustos i les mates per aclarir el terreny. Musulmans de primera instància. 2 S’equivoca o vagareja. S’amarà de l’esperit de Caldes. Color de to fosc amb un matís lleugerame­nt groguenc. 3 Els animalons que podrien ser els patrons dels espies. Baró que no vibra. Portem.

4 Espia sense cap ni peus. L’art de Talia (i de tants d’altres). El prefix més usat a les normatives europees.

5 Ho clavis en perdre el cap. Conjunts d’estris. 6 Aturi o procreà. Perdent el temps tot buscant la inspiració. L’arbre de l’Albert. 7 És quan bec que perdo el cap. Lligant en pilota picada. Deslocalit­zació personal forçada per circumstàn­cies polítiques. 8 Brusc i costerut. Escuts militars medievals de forma rectangula­r. Res no és. 9 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Préstec abusiu. Navegada d’una manera determinad­a per l’oceanograf­ia del tedi. 10 Volem el cap de la damisel·la. Que no viu sinó en presència d’oxigen. S’irriti per la fugida del triumvirat. 11 Alço el to de la veu fins arribar a una tessitura determinad­a. Substància cerosa que impregna la llana dels moltons. 12 Envestits i travessats pels punxons. Serveix per debanar i fer troques. 13 Ho empris com si fos un partit de tennis. El temps a la valenciana. Art laic. 14 Fleques municipals. Apressa la cuinera.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain