La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 L’acció de l’espiga que més temen els que es troben al final de la seva joventut daurada. Anem la mar de bé, encaixem. 2 Associació d’oftalmòleg­s de Girona. Feu com la boira biaxa quan deixa anar humitats matinals. Torxa que sempre ha d’anar endavant. 3 En un tres i no res. Lligada. Moviment amb què els canoers impulsen les canoes. 4 Que s’emprenya amb facilitat. Abans es deia així abans, per interferèn­cia directa de la llengua de Cervantes. Roti sense oxigen.

5 Deïtat dels pagans. Vagarejarà sense equivocar-se en cap moment. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

6 No arriben a anys, per en són el segon simestre. Protector de cames que no deu oferir pas una protecció sencera. Trobo coses a molt bon preu. 7 És quan besa que perd el cap. Hi ha cotxes que en tenen a les quatre rodes. Negació al nord-oest. 8 Frigorífic. Sales de funcions. 9 Pauses que de vegades resulten més significat­ius que moltes paraules. La reina de l’hipòdrom. 10 U ajaçada. Pinyolada. Els convidi al centre de secundària. 11 Esfèric, però defor- mat. Emprenyada, malgrat sant Jodi. El punt més assolellat de la brúixola.

12 L’article més ponentí. Campes d’eres. Tibat com el pèl de les rates. Ens cal per respirar. 13 Repeteixi. Conjunt de productes emmagatzem­ats. Júnior.

14 El fan els alpinistes. Petit detall que aporta complexita­t a un afer. Foll de tant pregar.

VERTICALS 1 Es barallen a esgarrapad­es. Dolor agut a l’abdomen del melancòlic. 2 Una grega al carro. Les nines que viuen les unes dins de les altres. Ompli l’urna de paperetes. 3 Epítet. Adverteix de la importànci­a de les targetes de crèdit. Tem haver perdut la fe.

4 Nitrogen. Ho fem servir a l’americana. Apèndix filamentós. 5 Resa a Sonora. Reprodueix­en una nitració. Rodolí que fa pudor de socarrim. 6 El seu invent va resultar determinan­t en el món del transport. Passava a l’altra vida. As.

7 Dóna condicions de salubritat. El bolet comestible ideal per celebrar sant Carles. 8 El cos de les rees. Tingui una certa relació. Esquelètic, o no.

9 El prefix que agermana les benzineres amb el ram de l’alimentaci­ó. Metalls alcalins. Els esperats finals dels combats. 10 Centúria. Pronunciac­ió confusa com la de qui té el paladar foradat. L’organitzac­ió de l’atlàntic nord tal com la coneixen la majoria dels seus components. 11 Agitem l’ala. Ho són els que provoquen la hilaritat general. Ressò literaturi­tzant. 12 Repetir. Itineraris. A le sportes de Rússia. 13 El busquem tots. Brandis les banderes. Ara mateix. 14 La practiquen els prestidigi­tadors. Cosa escapçada. Gens dret.

 ??  ?? Núm 9143
Núm 9143

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain