La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 L’espai del fris dòric comprès entre dues obertures que permet la inserció dels tríglifs. Venim de manera fortuïta. 2 Acataríem les ordres del bei. Adequat per a la donació. 3 Res no és. Perdo na Penèlope. Un dels peixos més felins.

4 Renills de cavall, tal vegada rus. Parella de romans. Al bell mig de Ceilan. 5 Tonalitat. Ho faci servir. Relatius als cantors cortesans grecs. Iode. 6 Ho percebíem per la vibració dels timpans. Fas una ferum que espantes. Les seves flors tenen propietats sudorífere­s i antiinflam­atòries.

7 Renill de qui no vocalitza. La consonant dels embriacs. L’absolució en ocasions no resol res. Bo. 8 El motor dels creatius. Crema el foc somortamen­t, mig apagat. 9 Pota, no pas de mul sinó de conill, perquè t’hi càpiga a la butxaca. En un cert sentit, tractis vilment algun vilatà. 10 Que serveix per a alguna cosa, encara que no sigui per tractar óssos. Nits en blanc al costat d’un malalt. 11 Pins ocults rere un bosc. Matèria colorant obtinguda de l’orcina i amoníac. El punxó més odiat pels pollastres.

12 Gros i bru. Dipòsit esponjós calcari format a les cavernes. Anís destapat. Ens cal per respirar.

13 S’ho inventi amb l’esperit de l’Opus. Ajuntaran. Armadura verda. 14 Tallat al zero. Inflamació de l’aorta.

VERTICALS 1 Que implica un cert ajornament a la manera dels conservado­rs anglesos. Consagrar un canvi sobtat en l’argument. 2 Xai que ja torna. Accions vils i menyspreab­les. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 3 Conjunt de pantalons, armilla i americana. Grup d’oleoresine­s. Associació d’explorador­s polimorfs.

4 Oïdi, també. Pa benit a les esglésies de ritu oriental. 5 Les parts davanteres dels vaixells. Longitud de proa a popa que mai no fa tard. En un tres i no res. 6 Xai degollat. Farts de que ens demanin propines. Ardu, penós, com un arròs poc cuit. 7 Al final resultarà que són anàlegs. Fet servir. Estri per a la feina. 8 Estima la dida. Agressió a la sala de billars. Faig que algú s’enganxi a un mal hàbit. 9 Mig miler. Paties per la manca d’aliment. Ho fan servir. Doble obstacle a la francofoni­a. 10 Que és particular­ment intens i brillant. Que és bru i de pell colrada. 11 Al final s’hi queda. Escampa els cabells. En principi inigualabl­e. 12 Condició de xicot. Plantes del feminisme. En un tres i no res. 13 Sol presidir l’agonia de Crist. Ho feies servir a l’americana. Crit de dolor. 14 Relativa a la medul·la espinal. Aligots.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain