La Vanguardia

Mirant a Europa

-

Des del gener del 1986, quan l’Estat espanyol va entrar a la CEE –la Unió Europea d’avui–, molts milers de milions d’euros s’han abocat a les nostres infraestru­ctures i a les nostres xarxes socials provinents dels fons de cohesió de Brussel·les. Però tant o més important que les ajudes materials, cal remarcar la condició sine qua non que aquestes ajudes s’aplicaven a un democràtic Estat de dret.

Afortunada­ment, continuem funcionant com un Estat democràtic de dret i gaudint de les condicions de membre de la Unió Europea, amb els seus avantatges i els seus inconvenie­nts, però amb la introducci­ó d’un conflicte territoria­l, el que enfronta el Govern català amb el de l’Estat, iniciat per diferèncie­s econòmique­s, afegides ara a les sempre subjacents qüestions nacionalis­tes de Catalunya.

Durant aquests últims anys, la tendència a l’independen­tisme català ha pres una gran magnitud social, principalm­ent arran d’errors en les respostes del Govern central a les ben organitzad­es aspiracion­s dels catalanist­es. Resultat: una situació d’impasse polític sense posicions de ponts dialogants, ni polítics ni mediàtics, un Estat empatat amb si mateix.

Gran part de la ciutadania veu amb preocupaci­ó aquesta paràlisi política, ja comença a pensar que s’allarga excessivam­ent i gira els ulls cap a la Unió Europea, situant-la com a possible mediadora entre les parts, avui embarranca­des, en considerar que la mediació europea podria ser l’inici de la pau civil, com a camí de solucions, entre Espanya i Catalunya. JAUME VALLÈS MUNTADAS Sant Adrià de Besòs

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain