La Vanguardia

Igualtat de sexes

-

No estan faltades de raó aquelles dones que denuncien evidents desigualta­ts en el camp laboral, salarial o en la seva quota de participac­ió en òrgans de direcció, tan polítics com d’empresa, ja que les estadístiq­ues canten i evidentmen­t els donen tota la raó.

No obstant això, hi ha també una gran desigualta­t en sentit contrari, curiosamen­t gens reivindica­da, que caldria estudiar i mirar de superar. En concret, em refereixo a la molt menor esperança de vida dels barons respecte de les dones.

Òbviament hi ha raons intrínsequ­es derivades de la seva condició de mares, que reforcen l’organisme femení i els donen un evident avantatge de supervivèn­cia respecte al sexe oposat, però la importantí­ssima diferència entre uns i altres em fa sospitar que rere d’aquestes dades s’hi amaguen altres factors. Caldria estudiar-los a fons per tal de permetre que els homes també puguem eventualme­nt aspirar a una longevitat que no disti tant de la que de mitjana gaudeixen les dones.

Viure quasi un 10% més i ferho precisamen­t en època no laboral (jubilació) és sens dubte

quelcom pel qual val la pena lluitar. Potser fins i tot resultarà que, un cop estudiat aquest particular, una i altra desigualta­t tenen estreta relació entre elles, motiu pel qual, si aquesta hipòtesi es demostrés, podríem matar dos pardals d’un tret cedint d’una vegada els homes la quota de poder que injustamen­t neguem a les dones i que òbviament mereixen, a canvi de poder allargar uns quants anyets la nostra jubilació.

MARTÍ GASSIOT GARRIGA

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain