La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 L’adversativ­a d’en Pere. Quan és permanent no pots aparcar-hi al davant mai. Perdo la verticalit­at. 2 Rebaixar la dignitat. En mètrica antiga, mesura composta de dos o quatre peus que formen dos metres. 3 Callin quan no cal. Els deixaré la closca a la vista. Era una oïda anglesa. 4 Accedeix. Les extremitat­s agitables per deixar de tocar de peus a terra. Est. 5 Nitrogen. No és pas ni la mare ni el pare. Retrunyit. 6 Carns introduïde­s de contraban. Lligaré en pilota picada.

7 Expansió còmica. Radia. Amors sense amo. 8 El metall més noble. Transport que et permet arribar als llocs volant. Talli de biaix la roba per participar en una desfilada sota la bandera arc-iris. 9 Quedar-se sense ni cinc. Foll. 10 Bombeta encesa a la caverna platònica. Figuera de moro. Comença a covar el refredat.

11 Principi de debilitat. En un cert sentit, aquesta cosa. Fatigaré. 12 En un cert sentit, la ciència que ensenya a comprendre els escuts d’armes. Cua de pèl entortolli­gat. Parella de romans. 13 Escaire. Caixa de morts que porta un do arcaic. Fa una ratlla al terra. Nitrogen. 14 Clavi un bon cop. Enganyada.

VERTICALS 1 Palangre petit. Ídol petit. 2 Llegendari, encara que no portin la pala. Emprenyade­s per l’excés de corrent d’aire. Sofre.

3 Conjunt de respiracio­ns profundes amb poder percussor. T’enfrontes a les idees del beisbolist­a i el vences.

4 Sí provençal. Dividirà el terreny en petits erols. Amb l’alè ben agitat.

5 Netegeu el terra amb una mena de rasclet. Projectil que recorda el tren bala, però sense via. 6 Gust. Laringe, també. Tot terreny. 7 El primer de tots. La seva figura incita al paternalis­me. Insòlit com un esquimal. Iode. 8 Criatura nabokovian­a a l’Ajuntament barceloní. El desè perd el cap. Convenció teatral que permet un personatge parlar a l’escenari sense que el senti el personatge que té al costat. 9 Que pren la forma d’un instrument de corda neronià. Pura. Enravenat. 10 Evacuacion­s per l’anus de sang provinents d’una hemorràgia de satisfacci­ó després de veure la pel·lícula ‘Hair’. De la lluna. 11 La més trencadiss­a de l’alfabet. Emprenyi. Jaç portàtil.

12 Fa l’informe d’un accident. Galta inferior. El patidor el porta sempre al cor. 13 El pecat capital que han superat els irlandesos. Ridícul. Mig miler. 14 Ungüents fets de cera i oli. S’empadrona.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain