La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Vent suau que tendeix a venir de ponent. Afirméssim una cosa amb la mà a la bíblia. 2 Es mata a treballar per un simple entrepà de llom. Impost que gravava el trànsit de mercaderie­s, sobretot a les ciutats. 3 Fem un bot en plena agitació. Situat. Ase que es destina a copular amb la reina de l’hipòdrom.

4 Tan barroc com les actuacions d’en Siffredi. Lil·liputenca. La part del darrere del banc. 5 Criatura proveïda d’extremitat­s mòbils. Apuntada.

6 En un tres i no res. Que tenen una forma semblant a una lira. Tan poc fèrtil com qualsevol desert. 7 Estança per empolsinar les carns. Doblegat amb glamour. Gel a l’anglesa.

8 Dissipà. Aquests senten però no hi senten. Doble revolt perillós. 9 Armadura verda. Pot ser mitjana o de pedra, i tothom en té alguna. Cova on es crien les burilles. 10 Descansi tot practicant la vida onírica. Clou. Mig porc. 11 Abadia nocturna. En un cert sentit, nom de diverses peces de les barques. Trobo feina. 12 El color del feminisme i dels pronoms febles. Dit d’una recta o un pla que no són perpendicu­lars ni paral·lels entre ells. En un cert sentit, precedí Laden en tota la seva biografia.

13 Còpula. Aprimo els barrots de la gàbia. Mariner que s’enfila a la cofa per fer una maniobra. 14 Em fatigo com un entrenador del Madrid. Tornà a deixar una cosa en el seu estat previ.

VERTICALS 1 Ratllats com els cavalls en pijama que corren per la sabana. Guia. 2 Conjunt d’ocells que volen junts i en formació. Que no viu sinó en presència d’oxigen. Amor viu.

3 Cabelleres de blat de moro. Xerrameque­s sobre ral·lis. 4 Quarantano­u. Sentíem una profunda aversió per algú. Pals mossegats. 5 Fer tallar rosques amb la filera. Ho col·loco al calendari. Casanova bioquímic.

6 Un video a Vimeo sense alcohol. S’associa amb una reina jordana. Bombó dolent. 7 Al final, el trobareu penjat. El joc aeri del gran Aduriz. Timbal. 8 El número que tothom busca en el món de l’esport (i en d’altres). Marquen les cotitzacio­ns bursàtils. Sostre natural. Est. 9 El cor d’en Carles. Fa madurar. Migs escapçats. 10 Conjunt d’actrius i actors. Confós en l’ús de les paraules escaients. 11 Dallarà el camp de blat. Víctima de sant Jordi. T’ho fa veure tot doble sense cap ingesta d’alcohol. 12 Sílvia Ulibarri Uranz. Faci la feina de sant Martí. Ajuntat.

13 Clavat. Esgarrapàv­eu com bèsties ferotges. 14 Les cartes dels tramposos. Li paguin.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain