La Vanguardia

El petroli és la resposta

-

Davant dos dels més grans desafiamen­ts del segle XXI, el terrorisme islamista i el canvi climàtic, trobem curiosamen­t un punt en comú que ens apunta també a una idèntica solució.

No és cap secret que els mateixos combustibl­es fòssils que alimenten el perillós canvi climàtic són també el principal aliment del terrorisme. Fixem-nos, doncs, que van ser precisamen­t les desastrose­s intervenci­ons bèl·liques per garantir a Occident el petroli la causa que va fer sorgir aquest perillós extremisme islamista.

Fixem-nos també que torna a ser el cru la principal font de finançamen­t d’aquest perillós terrorisme global. Limitar al mínim o prescindir dels combustibl­es fòssils que escalfen, contaminen i amenacen la terra tindria al seu torn, curiosamen­t, uns efectes col·laterals positius en el sentit de possibilit­ar tancar l’aixeta a l’inesgotabl­e finançamen­t d’aquestes organitzac­ions terroriste­s i evitaria, també, les absurdes aventures bèl·liques amb motivacion­s petroliere­s.

En definitiva, més que invertir recursos ingents en múscul militar, és hora de canviar d’estratègia i redirigir aquest majúscul esforç en democràtiq­ues armes de construcci­ó massiva capaces de posar fi alhora a la nefasta tendència d’escalfamen­t atmosfèric i de terrorisme global. Òbviament, aquest nou arsenal estaria format pels diversos ginys humans capaços de produir energies netes dels recursos sostenible­s que el nostre planeta ens ofereix. MARTÍ GASSIOT Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain