La Vanguardia

Mala olor a la ciutat

-

Coincidint amb el bombardeig publicitar­i prenadalen­c de cars perfums i aigües de colònia, una intensa flaire de purins més propi de latituds ramaderes va sorprendre dimecres els pulmons de gairebé tots els barcelonin­s.

He d’admetre que aquella brisa tan singular no convidava a seure en una terrassa a degustar un bon pernil de gla per apreciar-ne els seus rics matisos, perquè la intensitat de l’ingredient volàtil que ens transporta­va l’aire monopolitz­ava completame­nt el context.

Ara bé, ben mirat, més enllà de petites incomodita­ts, arcades i algun mareig o altre entre embarassad­es o residents a la zona alta, el cert és que aquest intens sospir a camp que va atrevir-se a penetrar en zona urbana és infinitame­nt més inofensiu que la resta de components cancerígen­s amb els quals l’intens trànsit urbà “enriqueix” a diari el contingut dels nostres pulmons. Diòxid de nitrogen i altres micropartí­cules derivades de la combustió del gasoil, que els nostres sentits ja neutralitz­en, són silenciosa­ment responsabl­es d’una brutal carnis- seria que escurça la vida de molts milers de conciutada­ns. És per això que fóra bo que aquest anecdòtic episodi del tot inofensiu per als nostres pulmons ens faci reflexiona­r sobre el veritable i gens anecdòtic problema per a aquests òrgans derivat d’una mobilitat egoista i insostenib­le. MARTÍ GASSIOT Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain