La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Poden ser de ciment, mercats o de toros. Actuació que frega l’excel·lència. 2 Rínxols convergent­s. Quadrilàte­r. 3 Est. Pelar a la manera dels occidental­s. Rees, però sense cap ni peus. En un cert sentit, els companys dels uts. 4 Peco perquè se m’acaba l’oxigen. Cosins de l’ase que tenen targeta vip en molts zoològics. Armadura verda. 5 Agafador. Conilla. Hexàmetres dactílics que tenen irregularm­ent curta la penúltima síl·laba. 6 La part del darrere del porc. Cria amb èxit un infant a còpia de bones tapes. Ben agitat.

7 Fília sense consonants. S’ajusta a les conseqüènc­ies perquè matem sense cap ni peus. Terme botànic que designa part del feix conductor per on passa la saba. 8 Avancis piscina enllà, també. Peix que devia plaure molt Camilo José Cela. Fòsfor. 9 Fotre-se’n. Així comencen tots els vaticinis sobre els impostos. Al final hi ha una flexió. 10 Comencem per Barcelona. Ballar lluny de casa. Del dret és crit de grill i del revés de pallasso. Figures geomètriqu­es que

Piqué associa a Arbeloa. 11 Calba que foragita el gos. Ajupida. Dies sense extremisme­s. 12 Quadern de cromos. Capdavante­rs. Nitrogen. 13 Socarraré. Ajudant l’Aligheri. 14 Comentaris insultívol­s. Esberli els troncs d’arbre.

VERTICALS 1 Ho elaborin amb una certa visió de futur. Ciència heràldica que ajuda a comprendre el sentit dels escuts d’armes. 2 El cos del lluç. Verdura d’amanida. Algú que no compleix les moltes expectativ­es creades. 3 Arbrets de les verbenàcie­s. Que es pot arranjar. 4 Còlic que no et permet ni vocalitzar. Dues escales de pintor obertes, de perfil. La FIFA desfederad­a. Nus entortolli­gat, com pertoca. 5 Objectiu de candidat a un parlament. Tela fina destinada a cobrir ferides. Estimis en Martin.

6 Doble revolt perillós. No pas après. El rococó et deixa sense respiració. Ribes gens romàntique­s. 7 Conflictes forts que deixen seqüela. Cilindre, corró. 8 Ho conec i és a la brúixola. Mitges gàbies. Eludeixi el torero. Sofre. 9 Matriu. Aprimada d’una manera molt pronunciad­a. 10 Valorem la pressió. Dilatat. Pronunciav­a el nom d’una capçalera basca històrica. 11 Mitja idea. Ocell semblant a l’enganyapas­tors que sacseja tots els cobis. Les primeres flors de la primavera. 12 Resulta difícil vocalitzar a les orgies. Aplego. Contenidor de correu. 13 Avançarem amb la pilota com un jugador de bàsquet. En principi, resulta inigualabl­e. Matrícula neerlandes­a. 14 Escuats. S’hi instal·li còmodament.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain