La Vanguardia

Drets de la infermeria

-

Estem indignats. El sistema sanitari està tocat i enfonsat? Després de les retallades, l’última estocada l’han rebut les infermeres. El 23 de desembre passat el Govern espanyol va publicar al BOE el reial decret 954/2015, que suposa un atac directe a les competènci­es i drets de tota la infermeria, deixant-los en una situació d’il·legalitat i menysprean­t la professió. El seguiment del pacient crònic inclou les vacunacion­s, la revisió de l’adherència terapèutic­a, els ajustos de dosis i la detecció d’efectes adversos. Les infermeres segueixen unes guies clíniques, saben el que han de fer. Treballen en equip per tal de reduir ingressos innecessar­is i llistes d’espera, fan prescripci­ó individual­itzada de material de cures i de bolquers i, amb tot, milloren l’accessibil­itat de la població. Les infermeres tenen una àmplia formació més enllà de la carrera università­ria i una contrastad­a experiènci­a laboral.

En nombrosos països poden prescriure medicament­s, assumeixen més competènci­es i treballen de manera autònoma. És difícil plantar-se, deixar de fer tot allò que fan per reivindica­r la seva autonomia. Representa­ria moltes complicaci­ons per als companys i seria difícil d’entendre pels usuaris. La infermeria del segle XXI vol mantenir la capacitat resolutiva, agilitar el desenvolup­ament de la professió de forma integral, assumint el marc competenci­al de les cures infermeres, oferint més seguretat al pacient.

Seguim amb l’esperança que els nostres representa­nts profession­als i polítics ens ajudin a defensar el que per lògica, dret, formació, dignitat i respecte és nostre: el coneixemen­t infermer.

JOSEP MERCADER COMA

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain